Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Pokretanje proizvodnje i zapošljavanje su pravi odgovor na krizu
20.05.2013.

„Pokretanje proizvodnje i novo zapošljavanje su jedini i pravi odgovor na krizu, a deo tog odgovora se nalazi danas u Jagodini - investicija od 60 miliona evra i 300 novih radnih mesta“, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić gde je sa direktorom kompanije Vibak Patricijom Masinijem potpisao Ugovor podsticaju direktnih investicija i otvaranju 300 novih radnih mesta.

Italijanska kompanija Vibak krajem jula započeće izgradnju fabrike na 40.000 kvadratnih metara za proizvodnju lepljive trake i folija, a radove će izvoditi domaće građevinske firme. Reč je o kapitalno intezivnoj investiciji čiji proizvodi će stizati do kupaca iz bivših sovjetskih republika, zatim Rusije, SAD, Kanade i EU.„Najvažnije je što će 300 ljudi dobiti posao i to je dobra vest za sve one koji nemaju posao u Jagodini, a ono što je dobra vest za Srbiju jeste da će izvoz iz ove fabrike iznositi oko 150 miliona evra godišnje“, istakao je ministar Dinkić i izrazio uverenje da će Jagodinci biti ponosni na novu fabriku.

Dinkić je pozvao gradonačelnike i predsednike opština da slede primer Jagodine i potrude se da svoje opštine predstave potencijalnim investitorima na pravi način.

„Investitori neće sami doći, niti se oni čekaju. Mora se ići ka njima, mora im se objasniti koje su to povoljnosti koje nudi grad ili opština, šta je to što nudi država“, rekao je Dinkić i naveo primer jagodinskog lidera Dragana Markovića koji je u nekoliko poslednjih godina više puta vodio privrednike u inostranstvo i povezivao ih sa potencijalnim ulagačima.

Grupacija „Vibak“ osnovana je 1968. godine u Italiji kao porodična kompanija, posluje bez prekida od osnivanja i predstavlja jednog od vodećih svetskih proizvođača lepljivih traka i polipripolenskih folija.

Danas, Grupaciju „Vibak“ čini pet proizvodnih jedninca koje se nalaze u Italiji (u mestu Ticineto, regija Piemonte, gde je i administrativno sedište Grupacije, mestima Lakvila i Potenza, gde se proizvodi lepljiva traka i mestima Vinci i Termoli, gde se proizvodi BOPP folija), kao i u Kanadi (Montreal). Grupacija zapošljava preko 700 radnika i u 2012. godini je imala poslovne prihode u visini od 217 miliona evra.

Trenutni ukupni proizvodni kapacitet lepljive trake iznosi oko 1,64 miliona kvadratnih metara godišnje. Proizvodni kapacitet BOPP folije iznosi 95.000 tona godišnje.

Projekat u Srbiji će, prema obimu investicije i strateškom značaju predstavljati stožer budućeg razvoja cele grupacije. Ukupna investicija iznosiće 60 miliona evra, i to 14 miliona evra u izgradnju objekata i 45 milona evra u opremu za proizvodnju (sedam kompletnih proizvodnih linija - dve za proizvodnju lepljive trake MASKING, jednu za proizvodnju lepljive trake HM, dve za proizvodnju folije BOPP i dve za akril). Privrednom društvu Vibak Balkani d.o.o. odobrena je dodela bespovratnih sredstava u iznosu od 20% od vrednosti ulaganja. Poslovnim planom je predviđeno da proizvodnja otpočne tokom 2014. godine.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd