Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ljubić: Prvi elementi izlaska iz krize
14.05.2013.

Srbija pokazuje prve elemente izlaska iz krize, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić. Posle dugog pada koji smo imali u prošloj godini i prvom kvartalu ove godine, beležimo rast industrijske proizvodnje od preko pet odsto i rast bruto-domaćeg proizvoda za skoro dva odsto, istakao je Ljubić.

"To su dobri pokazatelji, jer pokazuju da su naša predviđanja rasta bruto-nacionalnog dohotka u ovoj godini od dva odsto - tačna", kazao je Ljubić novinarima pred početak okruglog stola "Da li je Srbija i formalno izašla iz recesije", koji se održava u Pres centru Tanjuga.On je, međutim, ukazao da prvi znaci oporavka privrede za građane još ne znače ništa, jer su ne samo naša zemlja, već i čitava EU u velikoj krizi.

"Namera Vlade Srbije i resornog ministarstva je da nastavi sprovođenje mera koje su upravo usmerene na pomoć pre svega privredi, konkretno malim i srednjim preduzećima koja predstavljaju kičmu razvoja ove zemlje", kazao je Ljubić.

Prema njegovim rečima, na taj način ćemo im omogućiti da prevaziđu ova teška vremena.

"Da bi Srbija osetila boljitak, da bi počela nova zapošljavanja, potreban je industrijski rast od pet do sedam odsto nekoliko godina uzastopno", naglasio je Ljubić.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede je ponovio da su gore pomenuti podaci ohrabrujući i govore o tome da su mere koje vlada i resorno ministarstvo preduzimaju u okviru fiskalne strategije počcele da daju konkretne rezultate. Reforme će biti nastavljene u budućnosti, a nadamo se skorom okončanju krize i u EU, jer tržište Srbije umnogome zavisi od EU, s obzirom na to da skoro 65 odsto proizvoda plasiramo upravo na to trzište, zaključio je Ljubić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd