Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Saopštenja
Verzija za štampu
Nakon 22 godine Srbija ponovo izvozi automobile u SAD
11.05.2013.

Posle čak 22 godine Srbija ponovo izvozi automobile u Sjedinjene Američke Države, sa prvim kontingentom od 3000 modela Fijata 500 L.

Automobilska industrija jedna je od najzaslužnijih grana što je izvoz Srbije u prvom tromesečju ostvario rast od 22 odsto, i u martu dostigao istorijski rekordnu vrednost od 857 miliona evra na mesečnom nivou. Zahvaljujući izvozu Fijata 500 L, kao i izvozu auto-komponenti proizvedenih u više od 150 fabrika širom zemlje, automobilska industrija postala je najbrže rastuća industrijska grana, sa učešćem od čak 20 odsto u ukupnom srpskom izvozu.

Proizvodnja i plasman novog Fijatovog modela na američko tržište biće od velikog značaja za ukupni privredni razvoj Srbije i ostvarivanje suficita u spoljnotrgovinskoj razmeni, što je i u skladu sa Akcionim planom reindustrijalizacije Srbije.

Ove godine, od Fijata i njegovih dobavljača, Srbija može da očekuje oko dve milijarde evra prihoda od izvoza . FAS u ovoj godini planira proizvodnju od 110 do 150 hiljada automobila, kao i plasman vozila na više od 100 tržišta u svetu uključujući, osim američkog, region Azije i Pacifika. Tome u prilog govori i činjenica da je zbog povećanog obima proizvodnje i planova za izvoz ta kompanija u proteklom periodu zaposlila 600 novih radnika i trenutno zapošljava oko 3.000 radnika, kao i više od 1.200 ljudi kod kompanijskih dobavljača/kooperanata.

Automobilska industrija svakim danom dokazuje da je jedan od glavnih pokretača industrije Srbije, najveća uzdanica za smanjenje trgovinskog deficita i grana koja će godišnje izvoziti u vrednosti više milijardi evra. I Evropska komisija je ocenila da kompanija FAS pozitivno utiče na privredu Srbije i da doprinosi stabilizaciji i oporavku srpske ekonomije.

Vlada Srbije će merama ekonomske politike i dalje podsticati ovu granu industrije, kako bi se ovako ohrabrujući trendovi nastavili i u narednom periodu.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd