Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Након 22 године Србија поново извози аутомобиле у САД
11.05.2013.

После чак 22 године Србија поново извози аутомобиле у Сједињене Америчке Државе, са првим контингентом од 3000 модела Фијата 500 Л.

Аутомобилска индустрија једна је од најзаслужнијих грана што је извоз Србије у првом тромесечју остварио раст од 22 одсто, и у марту достигао историјски рекордну вредност од 857 милиона евра на месечном нивоу. Захваљујући извозу Фијата 500 Л, као и извозу ауто-компоненти произведених у више од 150 фабрика широм земље, аутомобилска индустрија постала је најбрже растућа индустријска грана, са учешћем од чак 20 одсто у укупном српском извозу.

Производња и пласман новог Фијатовог модела на америчко тржиште биће од великог значаја за укупни привредни развој Србије и остваривање суфицита у спољнотрговинској размени, што је и у складу са Акционим планом реиндустријализације Србије.

Ове године, од Фијата и његових добављача, Србија може да очекује око две милијарде евра прихода од извоза . ФАС у овој години планира производњу од 110 до 150 хиљада аутомобила, као и пласман возила на више од 100 тржишта у свету укључујући, осим америчког, регион Азије и Пацифика. Томе у прилог говори и чињеница да је због повећаног обима производње и планова за извоз та компанија у протеклом периоду запослила 600 нових радника и тренутно запошљава око 3.000 радника, као и више од 1.200 људи код компанијских добављача/коопераната.

Аутомобилска индустрија сваким даном доказује да је један од главних покретача индустрије Србије, највећа узданица за смањење трговинског дефицита и грана која ће годишње извозити у вредности више милијарди евра. И Европска комисија је оценила да компанија ФАС позитивно утиче на привреду Србије и да доприноси стабилизацији и опоравку српске економије.

Влада Србије ће мерама економске политике и даље подстицати ову грану индустрије, како би се овако охрабрујући трендови наставили и у наредном периоду.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд