Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Динкић: Од 2014. порези и доприноси само на један рачун
18.04.2013.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ће од почетка наредне године привреда уплаћивати порезе и доприносе на само један рачун, уместо садашњих 50, и да ће то значајно допринети њеном растерећењу.

Динкић је на данашњем скупу у организацији Националне алијансе за локални економски развој (NALED) навео да од 1. октобра ове године креће пилот пројекат за један уплатни рачун, а од 1. јануара 2014. године почеће пуна примена тог прописа за све.

Како је прецизирао, у просеку фирме сада порезе и доприносе уплаћују на 50 рачуна, и подносе 20 извештаја месечно, што ће од почетка наредне године бити замењено једним рачуном и једним обрасцем за извештавање.

Динкић је подсетио и да ће од 1. јула следеће године бити уведена обавеза електронске пријаве пореза за све, чиме ће бити укинуто пет милиона разлицитих образаца који се и сада користе у комуникацији привреде и пореске управе.Он је најавио да ће ове недеље бити донета одлука о оснивању Канцеларије за брзе одговоре која ће пре свега бити усмерена на скраћивање рокова за одобравање грађевинских дозвола, као и процедуре везане за катастар.

"Као што знате, ја сам јавно позвао и NALED, USAID и друге да дају предлог таквог закона и колико сам обавештен он је у изради, желимо да нам привреда да предлог Закона о планирању и изградњи који би био дебирократизован и имао једноставне процедуре. Надам се да бисмо могли да га добијемо у радној верзији до овог лета, да бисмо га што пре усвајали", рекао је Динкић.Како је навео, он у тој области може да да само политичку подршку јер она није у његовом ресору, а исто се односи и на Закон о раду, који ће бити једна од тема у мајским разговорима српских власти са Међународним монетарним фондом, као једна од средњорочних структурних реформи ради веће флексибилности на тржишту рада.


ИЗВОР ТАНЈУГ
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд