Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Industrijska proizvodnja u januaru veća za 2,4 odsto
02.03.2013.

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru ove godine veća je za 2,4 odsto u odnosu na januar prošle godine. Najveći rast zabeležen je rudarstvu 11,4 odsto, kao i u prerađivačkoj industriji gde je ostvaren rast od 3,2 odsto. Ovi podaci u skladu su sa planovima Vlade Srbije o privrednom rastu od najmanje dva odsto u ovoj godini.

Industrijska proizvodnja u automobilskoj industriji povećana je za više od četiri puta u odnosu na isti period prošle godine.

Plan je da rast u 2013. bude zasnovan na investicijama i izvozu, a glavni izvozni adut Srbije su Fijatovi automobili, čiji će izvoz Srbiji dodatno povećati nivo BDP.

Na rast industrijske proizvodnje uticala je i proizvodnja motornih vozila i prikolica, osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, duvanskih proizvoda, nameštaja, kao i eksploatacija uglja.

Proizvodnja nameštaja veća je u januaru ove godine za 34,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, proizvodnja pića za 4,5 odsto, duvanskih proizvoda za 138, 9 odsto, odevnih predmeta za 7,2 odsto, papira i proizvoda od papira 5,3 odsto, metalnih proizvoda osim mašina 6,5 odsto, a proizvoda od gume i plastike za 2,3 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, u januaru ove godine je povećana proizvodnja kapitalnih proizvoda za 61,8 odsto u odnosu na isti period lane, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 23,7 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,2 odsto.

Veći izvoz i ekonomski razvoj uslov su za rast zaposlenosti i povećanje životnog standarda građana.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd