Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Петковић: Радићемо на професионализацији манифестација
14.02.2013.

Државни секретар Министарства финансија и привреде, задужен за туризам, др Горан Петковић данас је на 6. Скупу организатора манифестација 2012/2013, у Привредној комори Србије, свечано уручио награду „Туристичка слагалица 2012“ најуспешнијој локалној самоуправи која је дала значајну подршку у организацији туристичких манифестација, а коју је добила општина Нови Бечај.

Горан Петковић изјавио је да у Србији постоји око 2.000 манифестација и да тај податак указије да такви догађаји у Србији имају традицију.Он је истакао да не треба заборавити и на проблем који се мора решавати у овој области како би она функционисала што је могуће боље.

“Један од гласичних недостатака оваквих манифестација представља њихова професионализација, са аспекта безбедности, удобности и комфора посетилаца који долазе, али понекад и садржаја манифестација који се стално мора обогаћивати”, рекао је Петковић.Петковић је додао да је оно са чиме се сусрећу састављачи календара манифестација јесте сталност и динамика манифестација, као и њихов рапсоред у календару. По његпвом речима, често се дешава да се ти распореди поклапају, па се тако неретко на две или три локације, у непосредној близини, организују у исто време манифестације које заправо деле посетиоце.

"Оно што је наш заједнички задатак јесте да покушамо да тај календар ускладимо и да се кроз распоред манифестација омогући посетиоцима да сваког викенда могу да посете неку манифестацију, да на пример, једног викенда сплаваре на Дрини, а да другог викенда посете манифестацију скокова у воду која је исто толико атрактивна”, казао је Петковић.Он је на крају подцетио да је једна од ствари са којим ћемо се сусретати јачањем тржишне економије, и коју не треба занемарити, јесте одрживост манифестација, како са социјалног и природног аспекта у смислу очувања животне средине, тако и са аспекта економске одрживости.

“Конкурс који је расписан ових дана и који између осталог, поред инфраструктурних пројеката, покрива и манифестације, садржи једну клаузулу која је усмерена управо ка тој одрживости”, истакао је Петковић и објаснио да се у том смислу организатори манифестација могу јављати за подршку максимално три пута од 2013. године па надаље, али са мањим износом финансирања сваке наредне године.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд