Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Vlada srbije je tu da pomogne kada je najteže
02.02.2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić dogovorio je danas sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata pirotskog preduzeća Tigar rešavanje problema koji su u tom preduzeću nastali usled nemogućnosti otplate komercijalnih kredita banaka.

Ocenivši da je Tigar u prethodnim godinama bio kompanija za uzor u čitavoj Srbiji, ministar Dinkić je kazao da će Vlada Srbije pomoći kompaniji da se finansijski restrukturira kako bi ona u najkraćem roku nastavila normalno da proizvodi i izvozi.

Ministar Dinkić je kazao da je dogovoreno da se sledeće nedelje obezbedi kratkoročna pozajmica preduzeću kako bi se isplatile zarade radnicima za poslednja dva meseca i uplatili doprinosi.„Sledeće nedelje Tigru će biti odobreno 200 miliona dinara, kao pozajmica, a odobrićemo i garanciju Fonda za razvoj u iznosu od 15 miliona evra. Preko toga Tigar može da računa na kredit Evropske investicione banke u iznosu od 4 miliona evra. Time u potunosti rešavamo sve probleme ovog preduzeća, na način da se skupi krediti banaka zamene povoljnim pozajmicama sa određenim grejs periodom, kako bi Tigar ove godine mogao ta sredstva da uloži u repromaterijal i proizvodnju i poveća izvoz“, objasnio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On je dodao da kompanija Tigar ima veliko tržište i tražnju za proizvodima koje ne koristi dovoljno u nedostatku obrtnih sredstava.

„Tigar planira da u ovoj godini izveze proizvoda u vrednosti od 65 miliona evra i zato želimo da podržimo ovu kompaniju, jer Vlada Srbije je uvek tu kad je teško“, zaključio je Dinkić.

„Planiramo da kompletan proces bude završen tokom februara, kako bi se u Tigru proizvodilo još više i kako bi radnici dobijali plate na vreme. Plan je da Tigar krajem ove godine vrati novac Vladi Srbije, jer je naša ključna uloga da pomognemo sada kada je najteže, a zatim će ovo preduzeće uz sposobne radnike moći samostalno da nastavi svoje poslovanje“, rekao je Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd