Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Динкић: У фебруару међудржавни споразум са УАЕ
01.02.2013.

Међудржавни споразум између Србије и Емирата биће потписан током фебруара, најавио Млађан Динкић. На пролеће би могла да буде отворена прва банка из Уједињених Арапских Емирата, истиче Динкић.

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић најавио је да ће међудржавни споразум између Србије и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) бити потписан у фебруару, а односиће се на сарадњу у бројним областима, пре свега у пољопривреди.

"То ће бити правни основ за коначно потписивање комерцијалног уговора с компанијом Ал Дахра који ће бити закључен током марта", истакао је Динкић новинарима после састанка с руководством те агрокомпаније из Емирата.Зaмeник прeдсeдникa Aл Дaхрa хoлдингa и Aл Aин хoлдингa Кхaдим Aбдул Aлдaрeим нaпoмeнуo je дa je тa кoмпaниja вeoмa зaинтeрeсoвaнa зa инвeстирaњe у српску пoљoприврeду и нajaвиo улaгaњe oд oкo 300 милиoнa eврa.Динкић је истакао да ће се он и министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић у уторак састати и с представницима Развојног фонда Абу Дабија с којима ће разговарати о инвестицијама у системе за наводњавање на читавој територији Србије.

Српски министар финансија је додао да би тај систем за наводњавање значио повећање производње у повртарству, воћарству и ратарству у Србији.

Према његовим речима, са представнцима тог Фонда разговараће се и о потенцијалној линији за дугорочно кредитирање индивидуалних пољопривредних произвођача како би они могли да набаве нову опрему за производњу. Динкић је најавио да би на пролеће ове године у Србији могла да буде отворена прва банка из Уједињених Арапских Емирата."Јуче је из Београда отишла делегација 'Ројал групе' која је власник једне од највећих банака у Персијском заливу и очекујемо да би на пролеће они могли да отворе своју прву банку у Београду", истакао је Динкић.

Интересовање за Луку Панчево и ЈРБ

Динкић је рекао да је, поред пољопривреде, Ал Дахра заинтересована за инвестирање у Луку Панчево и Југословенско речно бродарство (ЈРБ).

"Са руководством Панчева разговараћемо о томе да се 40 хектара земљишта које је у власништву државе стави у функцију изградње нове, модерне луке која би била чвориште и логистички центар за извоз", рекао је Динкић новинарима након састанка у Београду са челним људима Ал Дахре.Динкић је навео да би та лука служила пре свега за извоз пољопривредних производа, али уз могућност да се прошири и на извоз индустријских производа и додао је да са Ал Дахром разговарано и о могућности унапређења компаније ЈРБ која је у власништву државе и послује позитивно.

"Ал Дахра је изразила интерес да помогне у обнови флоте ЈРБ-а", казао је Динкић и додао да ће се модалитети будуће сарадње тек утврђивати.

Према његовим речима, идеја је да се у наредном средњорочном периоду инвестира 40 милиона евра у куповину нових бродава, чиме би се индиректно запослила српска бродоградилишта. Динкић је рекао да би се на тај начин обезбедио повољан извозни транспорт домаћих пољопривредних производа.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд