Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić EBRD-u predstavio plan Vlade za podršku malim i srednjim preduzećima
30.01.2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predstavio je danas izvršnom direktoru EBRD za centralnu i Jugoistočnu Evropu Žan Mark Peteršmitu i novom direktoru EBRD za Srbiju Mateu Patroneu koncept Vladinog programa podrške malim i srednjim preduzećima.

Ministar Dinkić pozvao je Evropsku banku za obnovu i razvoj da se uključi u program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Osnovna ideja programa podrazumeva da država učestvuje u finansiranju i privremeno uđe u manjinsko vlasništvo u preduzećima koja su perspektivna i koja imaju izražen izvozni potencijal i mogućnost povećanja proizvodnje i novog zapošljavanja. Ministar je objasnio da je za ovu godinu za podršku izdvojeno blizu 10 miliona evra, i pozvao EBRD da bude kofinansijer projekta, ali i da učestvuje na tehničkom nivou u procesu selekcije kompanija, kako bi ovaj proces bio potpuno nezavistan, budući da ova institucija ima veliko iskustvo u takvim investicijama. Ministar je rekao da bi ovaj projekat trebalo da vodi Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), a da bi se zainteresovane kompanije prijavljivale putem javnog poziva.

Na sastanku sa predstavnicima EBRD-a ministar Dinkić je izložio i mogući model podrške Evropske banke za razvoj ekonomije znanja i softverske industrije u Srbiji, što će u narednom periodu biti jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Tema sastanka bile su i aktivnosti ove finansijske institucije u Srbiji u narednom periodu. Direktor EBRD Mateo Patrone istakao je da je interes Evropske banke da najviše uloži u razvoj privatnog sektora u Srbiji, posebno u mala i srednja preduzeća, ali i u razvoj javnog sektora.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd