Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ljubić: Lakše do novca za mala i srednja preduzeća
28.01.2013.

Subvencionisani krediti malim i srednjim preduzećima će omogućiti da lakše dođu do novca, jer je kamatna stopa koju im danas nude banke neprihvatljiva, rekao za RTS državni sekretar Ministarstva privrede Aleksandar Ljubić.

Privrednici i ove godine mogu da računaju na povoljne kredite za likvidnost. Ministarstvo finansija i privrede je za subvencije kamata izdvojilo 600 miliona dinara, a očekuje se da banke malu privredu kreditiraju sa sto miliona evra. Krediti se odobravaju u dinarima i evrima, a država će subvencionisati pet odsto kamate, koja će biti povoljnija od tržišne.Gostujući u Dnevniku RTS-a državni sekretar Ministarstva privrede Aleksandar Ljubić rekao je da su prema programu Vlade za 2012. godinu, subvencionisane kredite koristila mala i srednja preduzeća, ali i velika preduzeća. Prema njegovim rečima, rezultati tih kredita bili su iznad očekuivanja, gotovo milijardu i sto miliona evra je plasirano u srpsku privredu.

"Za 2013. godinu opredelili smo se da pomognemo malim i srednjim preduzećima, jer ona kao glavni generator zapošljavanja mnogo teže dolaze do kredita", naveo je Ljubić.

Najčešća prepreka za dobijanje kredita za mala i srednja preduzeća je garancija. Banke su u proteklom periodu pozitivno odgovorile na četiri od 10 zahteva.
Državni sekretar kaže da je kamatna stopa koju banke nude malim i srednjim preduzećima za njih potpuno neprihvatljiva.

Međutim, kako je rekao, uz pomoć države i uz kamatnu stopu koja je na nivou referentne kamatne stope NBS za kredite u dinima, odnosno do 3,5 odsto za kredite u evrima je ono što će omogućiti tim preduzećima da dođu do novca. Ljubić kaže da će garancije ostati i da je to odnos između klijenata i banke.

Rok otplate kredita je 18 maseci. Privrednici kažu da je to kratko jer za to vreme proizvodna preduzeća ne mogu da zatvore proizvodni ciklus.

"Što se tiče kredita za likvidnost u 2012. godini, nivo zaduženja preduzeća, koja su koristili za investicije, odnosno za nova obrtna sredstva iznosio je 66 odsto, 10 odsto je korišćeno za refinansiranje, a 20 odsto za izvozne poslove. Detaljnom analizom tih podataka mi smo definisali kamatnu stopu i grejs period, i mislimo da velikoj većini to odgovara", istakao je Ljubić.

Ipak, kako je precizirao cilj je pomoći i preduzećima koja imaju problema sa tekućom likvidnošću.

"Međutim, očekujemo da će kao u prošloj tako i u ovoj godini oko 66 odsto ići na nove projekte. Što se tiče refinsiranja kredita u 2013. godini moguće je refinansirati kredit kod iste banke", istakao je Ljubić.

Državni sekretar kaže da je Ministarstvo finansija rešilo zaostale dugove poput dugova farmaceutskoj industriji, putarima, građevinskoj industriji i na taj način Vlada pokušava da uredi likvidnost u samom sistemu.

"Doneli smo i zakon o redovnosti plaćanju. Sve te mere uključujući i mere o subvencionisanim kreditima će kako smo ubeđeni konsolidovati srpsku privredu odnosno pomoći malim i srednjim preduzećima, jer je ceo set zakona bio okrenut prema njima", rekao je Ljubić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd