Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Љубић: Лакше до новца за мала и средња предузећа
28.01.2013.

Субвенционисани кредити малим и средњим предузећима ће омогућити да лакше дођу до новца, јер је каматна стопа коју им данас нуде банке неприхватљива, рекао за РТС државни секретар Министарства привреде Александар Љубић.

Привредници и ове године могу да рачунају на повољне кредите за ликвидност. Министарство финансија и привреде је за субвенције камата издвојило 600 милиона динара, а очекује се да банке малу привреду кредитирају са сто милиона евра. Кредити се одобравају у динарима и еврима, а држава ће субвенционисати пет одсто камате, која ће бити повољнија од тржишне.Гостујући у Дневнику РТС-а државни секретар Министарства привреде Александар Љубић рекао је да су према програму Владе за 2012. годину, субвенционисане кредите користила мала и средња предузећа, али и велика предузећа. Према његовим речима, резултати тих кредита били су изнад очекуивања, готово милијарду и сто милиона евра је пласирано у српску привреду.

"За 2013. годину определили смо се да помогнемо малим и средњим предузећима, јер она као главни генератор запошљавања много теже долазе до кредита", навео је Љубић.

Најчешћа препрека за добијање кредита за мала и средња предузећа је гаранција. Банке су у протеклом периоду позитивно одговориле на четири од 10 захтева.
Државни секретар каже да је каматна стопа коју банке нуде малим и средњим предузећима за њих потпуно неприхватљива.

Међутим, како је рекао, уз помоћ државе и уз каматну стопу која је на нивоу референтне каматне стопе НБС за кредите у динима, односно до 3,5 одсто за кредите у еврима је оно што ће омогућити тим предузећима да дођу до новца. Љубић каже да ће гаранције остати и да је то однос између клијената и банке.

Рок отплате кредита је 18 масеци. Привредници кажу да је то кратко јер за то време производна предузећа не могу да затворе производни циклус.

"Што се тиче кредита за ликвидност у 2012. години, ниво задужења предузећа, која су користили за инвестиције, односно за нова обртна средства износио је 66 одсто, 10 одсто је коришћено за рефинансирање, а 20 одсто за извозне послове. Детаљном анализом тих података ми смо дефинисали каматну стопу и грејс период, и мислимо да великој већини то одговара", истакао је Љубић.

Ипак, како је прецизирао циљ је помоћи и предузећима која имају проблема са текућом ликвидношћу.

"Међутим, очекујемо да ће као у прошлој тако и у овој години око 66 одсто ићи на нове пројекте. Што се тиче рефинсирања кредита у 2013. години могуће је рефинансирати кредит код исте банке", истакао је Љубић.

Државни секретар каже да је Министарство финансија решило заостале дугове попут дугова фармацеутској индустрији, путарима, грађевинској индустрији и на тај начин Влада покушава да уреди ликвидност у самом систему.

"Донели смо и закон о редовности плаћању. Све те мере укључујући и мере о субвенционисаним кредитима ће како смо убеђени консолидовати српску привреду односно помоћи малим и средњим предузећима, јер је цео сет закона био окренут према њима", рекао је Љубић.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд