Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Prva tranša ruskog kredita na proleće
22.01.2013.

"Nadamo se da ćemo prvu tranšu ruskog kredita od milijardu dolara dobiti u drugom kvartalu ove godine", izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić za ruski internet portal Gazeta.

"Sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovim smo došli do zaključka da naši eksperti treba da dogovore uslove kredita do kraja ovog kvartala. Nadamo se da ćemo prvu tranšu moći da dobijemo već u drugom kvartalu", rekao je Dinkić.

On je naveo da Srbija takođe "razmatra mogućnost" puštanja dužničkih hartija u ruskim rubljama na ruskom tržištu u iznosu od 300 miliona dolara.

Uprava za javni dug još uvek analizira tu mogućnost i konačna odluka još uvek nije doneta. Ukoliko bi emitovanje obveznica rubljama na ruskom tržištu, uključujući i njihovu kasniju konverziju u evro protivrednost, bilo pod jednakim uslovima ili povoljnije od uslova pod kojima prodajemo naše evroobveznice onda bi ove godine sigurno išli sa ograničenom emisijom tih obveznica u iznosu od maksimalno 300 miliona dolara. U tom iznosu bi istovremeno manje emitovali hartije od vrednosti na domaćem tržištu. Time bi postigli dodatnu disperziju finansiranja naše države i otvorili nove mogućnosti uz veću fleksibilnost i povoljnije uslove za servisiranje našeg javnog duga u budućnosti. U svakom slučaju ukupan neto prirast javnog duga u ovoj godini po svim osnovama (zajmovi za kapitalne investicije i finansiranje budžetskog deficita) iznosiće maksimalno 1,5 milijardi evra, jer ćemo istovremeno otplatiti dospeli dug od 3 milijarde evra. To je duplo manje nego predhodne godine.

Zahvaljujući dvostruko nižem budžetskom deficitu koji ćemo ostvariti ove godine će konačno biti zaustavljen rast javnog duga, a od naredne godine, krenuće njegovo smanjivanje tj.razduživanje.

“Zaključak je da naši stučnjaci to analiziraju, ako utvrdimo da su uslovi povoljni - emitujemo. A ako je nepovoljnije od uslova za naše evroobveznice - onda nećemo vršiti takvu emisiju. Sve to radimo da bismo umanjili troškove kamata za otplatu postojećeg duga i dodatno snizili budžetski deficit u narednim godinama”, zaključio je Dinkić.

Srbiji je u ovoj godini potrebno 4,5 milijardi evra ne samo za pokriće deficita budžeta, već i za refinansiranje državnog duga i druge potrebe zemlje. Od toga tri milijarde namerava da obezbedi na međunarodnom tržištu, dok bi preostali iznos obezbedila na unutrašnjem finansijskom tržištu. Sredstva ćemo obezbediti emisijom i prodajom evro-obveznica u vrednosti od dve milijarde evra, i još milijardu evra ćemo dobiti od Rusije", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji do kraja meseca treba da bude usvojen zakon kojim će projekt gasovoda "Južni tok" biti proglašen za nacionalni projekat, kako bi "eksproprijacija zemljišta protekla maksimalno brzo".

Dinkić je rekao da je već razgovarao sa menadžmentom dve ruske banke - Sberbanke i VTB, o podršci industrijskim preduzećima.

"VTB je spremna da finansira investicije u razvoj 'Uralvagonzavoda' ukoliko on želi da kupi železaru Smederevo", rekao je srpski ministar finansija.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd