Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Poljoprivrednicima predstavljen aranžman sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima
17.01.2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević sastali su se danas sa udruženjima poljoprivrednika kako bi ih informisali o aranžmanu koji je napravljen sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i o planovima države za investiranje u srpsku poljoprivredu.

Ministri Knežević i Dinkić upoznali su poljoprivrednike sa činjenicom da će sva zemlja koju su koristili u zakup kombinati iz tzv. zelenog pula, uključujući i 16.500 hektara koje su koristili kombinati obuhvaćeni predugovorom sa Al Dahrom biti dato isključivo vojvođanskim paorima u zakup, a ne Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Takođe, ostalih osam kombinata iz tkz. zelenog pula koji nisu obuhvaćeni Predugovorom sa Al Dahrom, biće ponuđeni na prodaju srpskim poljoprivrednicima, a Vlada Srbije će im u tome pružiti maksimalnu pomoć.

Ministri su obavestili poljoprivrednike da je Vlada odlučila da krene u velike radove na čišćenju i izgradnji sistema za navodnjavanje već od kraja marta, i da je reč o velikom poslu koji podrazumeva ogromna ulaganja u srpsku poljoprivredu. Na sastanku je istaknuto da Srbija dobija istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje i to ne samo u Vojvodini već i u Centralnoj Srbiji, i da će se na ovaj način za samo tri godine povećati broj hektara koji se navodnjava na čak 300 000 hektara čime će izvoz biti povećan za 2 milijarde dinara.

Poljoprivrednicima je predstavljen plan Vlade da se 300 miliona evra u startu uloži u infrastrukturu i to, 150 miliona evra u primarnu i sekundarnu mrežu za navodnjavanje, a ostalih 150 miliona evra kroz povoljne kredite poljoprivrednicima za kupovinu opreme na 10 godina sa grejs periodom od tri godine i povoljnom kamatnom stopom. Sredstva će biti ispregovarana sa Razvojnim Fondom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Takođe je naglašeno da će se u srpskoj poljoprivredi primeniti najsavremenije agrotehničke mere, a to je ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd