Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uralvagonzavod: investicioni plan za železaru do sredine februara
12.01.2013.

„Uralvagonzavod je završio kompletnu tehničko-tehnološku analizu za potencijalna ulaganja u smederevsku „Železaru“. U prvoj polovini februara njihovo rukovodstvo će doći u Beograd i predložiti model dalje saradnje na pokretanju „Železare“, izjavio je danas u Moskvi ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.
Dinkić je rekao da su mu iz „Uralvagonzavoda“ preneli da će u „Železaru“ morati dosta da se investira, pre svega u profitabilnije proizvode višeg stepena obrade, kao što su beli limovi, ali i da su već napravili model kako pokrenuti visoke peći.

„Sada rade finalni biznis plan. Najavili su da će u prvoj polovini februara doći u Beograd kada će nam izneti kompletne analize i predložiti model dalje saradnje na pokretanju „Železare“. Ohrabren sam ovim razgovorima, jer je „Uralvagonzavod“ jedna velika kompanija koja je vrlo poželjan partner za „Železaru“ i nadam se da ćemo uskoro uspeti zajedno da je pokrenemo“, kazao je Dinkić.Finansijski direktor i zamenik generalnog direktora „Uralvagonzavoda“ Ruslan Anatoljevič Kondrašov rekao je će ta kompanija najkasnije do polovine februara, na osnovu završenih analiza, predložiti jednu od dve varijante za pokretanje smederevske „Železare“.

„Naša korporacija „Uralvagonzavod“ je zainteresovana za „Železaru“. Mi ćemo najkasnije do sredine februara imati sveobuhvatnu analizu stanja u ovom preduzeću i izneti mogućnosti za naše dalje učešće u ovom projektu. Postoje dve varijante - prva je da u projekat uđemo zajedno sa Vladom Srbije, a druga je da samostalno pristupimo kupovini sto odsto akcija ove kompanije“, izjavio je Kondrašov.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić se sastao u Moskvi i sa predsednikom borda direktora ruske VTB banke Andrejem Kostovim sa kojim je razgovarao o mogućnostima finansiranja projekata u Srbiji.

„Dogovorili smo se da oni finansiraju ove krupne investicije koje su neophodne da bi smederevska „Železara“ radila, ne samo punim kapacitetom, već i profitabilno. Razgovarali smo i o drugim projektima u Srbiji, ali nama je zaista prioritet, najveći izazov i najteži posao, pokretanje „Železare“ u Smederevu i ne žalimo truda da dođemo do najboljeg rešenja“, zaključio je Dinkić.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd