Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Elektronsko poslovanje sa Poreskom upravom - bez čekanja na šalterima
09.01.2013.

Modernizacija poreskog sistema i rada Poreske uprave, koja je uveliko u toku, uprostiće poreske procedure i obezbediti dostojan tretman poreskih obveznika. Reforma podrazumeva ukidanje blizu pet miliona obrazaca koji služe za podnošenje raznih poreskih prijava. Ideja je da se svi poslovi sa Poreskom upravom obavljaju elektronskim putem umesto, kao do sada, putem pošte ili dolaskom na šaltere Poreske uprave (do sada se godišnje Poreskoj upravi podnosilo oko 5 miliona obrazaca od strane poreskih obveznika).

Ministarstvo finansija i privrede i Poreska uprava na ovaj način obveznicima žele da omoguće što jednostavniju dostavu svih prijava koje su neophodne, bez nepotrebnih troškova, gubljenja vremena i čekanja u redovima, ali i da ih podstakne da u što većoj meri elektronski posluju sa Poreskom upravom, što će biti zakonska obaveza od 1. jula 2014. godine.

Već u drugoj polovini ove godine biće omogućeno elektronsko podnošenje poreza i doprinosa po odbitku na zarade koji su do sada podnošeni na obrascima OPJ 1 i OD 1, a do kraja godine i za obrasce OPJ 2 do OPJ 8 i OD2 do OD 8. (primer: postoji 100.000 poreskih obveznika koji jednom mesečno moraju da dostave recimo samo obrazac OPD 1 i OD1 – to je već 2.400.000 obrazaca). Ideja je da se na nekoliko meseci fiskalna forma prebacuje u elektronski oblik i tako se znatno olakša građanima, poslodavcima, ali i celoj državi.

Poreska uprava je već od 4. januara, svim poreskim obveznicima omogućila da podnesu pojedinačnu poresku prijavu (PPP) elektronskim putem, preko sajta www.poreskauprava.gov.rs. Elektronsku pojedinačnu poresku prijavu mogu da podnesu i poreski obveznici koji još uvek nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat (elektronski potpis). Rok za podnošenje prijave je 31. januar 2013. U 2012. Za prethodnu godinu, od ukupno 160.041 prijave, u papirnom obliku podneto je 155.549, na CD-u 4.492, a elektronskim putem nijedna .

Takođe, u Srbiji oko 60.000 preduzeća imaju obavezu da svakog meseca podnesu poresku prijavu za PDV, ali je do sada samo 180 preduzeća iskoristilo mogućnost da to učini preko onlajn elektronskog servisa Poreske uprave za podnošenje ovih prijava. Poreska Uprava je pozvala knjigovođe da obavljaju ovaj posao onlajn, jer najveći deo preduzeća podnosi PDV preko svojih knjigovođa, a elektronski servis umnogome će im olakšati rad i napraviti uštede, jer veliki broj njih plaća kurirske službe, da bi im fizički odnele papirologiju.

Cilj kompletne modernizacije Poreske uprave je da se više ne čeka na šalterima, već da se posao obavlja znatno efikasnije i brže elektronskim putem.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd