Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Динкић: Догодине раст извоза 25 одсто
06.12.2012.

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће идућа година бити преломна за српску економију и да се процењује да ће извоз бити већи за 25 одсто и да ће достићи 11 милијарди евра.

"То неће бити довољно за опоравак српске економије и зато је потребно да такав раст извоза буде настављен и наредних година", истакао је Динкић на додели награда Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) за најбољег извозника године фарамацеутској компанији Хемофарм из Вршца.Динкић је рекао да је 2012. била јако тешка година за Србију и да се никада неће поновити. Он је проценио да ће ове године вредност извоза српске привреде бити 8,6 милијарди евра, а да ће раст у наредној години бити заснован на две велике инвестиције - фабрици Фијат аутомобили Србија и Рафинерији нафте у Панчеву.

"Извоз аутоиндустрија у Крагујевца биће најмање 1,5 милијарди евра, а прижељкујемо две милијарде, док се извоз Рафинерије процењује на 600 до 800 милиона евра", рекао је Динкић и додао да се очекује и боља пољопривредна сезона, као и приходи од обнове производње у Железари Смедерево.

"За српску економију преломно ће бити то што ће буџетски дефицит бити дупло мањи, биће боља ликвидност привреде и обезбеђен раст извоза", нагласио је Динкић.Додао је да је Влада Србије опредељена на помогне малим и средњим предузећима за која је обезбеђена већа кредитна линија Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) од 500 милиона евра по најповољнијим условима.СИЕПА ће у 2013. години, по речима Динкића, имати дест пута већи буџет него кад је основана. У категорији малих и сређих предузећа СИЕПА је за наградила фирму Гома лајн из Крагујевца. Посебно признање припало је фирмама Куч компани из Крагујевца и Меч из Смедерва, Минг из Београда, Термовент СЦ из Темерина и Визард из Београда.

За најбољи извозни производ проглашена је компанија Кирка-сури из Београда, а најуспешнија у освајању новог тржишта била је фирма Подрум Александровић из Тополе. Специјална награда за најбољу предузетницу године припала је Лидији Николић, директорки и власница компаније СЦС плус из Књажевца.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд