Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Senić: Dogovoriti se sa MMF-om i srediti javne finansije
14.11.2012.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić izjavio je danas da je za Srbiju važno da se dogovori sa MMF-om i da sredi stanje u javnim finansijama.

Senić je rekao da su predstavnici MMF-a ocenili da je Srbija napravila ogroman korak i sugerisali čak i manje smanjenje fiskalnog deficita.

"Međutim, mi smatramo da je ovo ključna godina kada moramo ići sa velikim smanjenjem, jer je javni dug zaista izuzetno visok", kazao je Senić, gostujući u jutarnjem programu TV Pink.Senić je podsetio da je u proceduri veliki broj zakona i da ima mnogo tema o kojima se razgovara među kojima su i javna preduzeća.

On je dodao da je kurs rezultat ponude i tražnje na deviznom tržištu i da MMF u toj oblasti potpuno podržava politiku Narodne banke Srbije.

Senić je najavio da je za sledeću godinu planirana inflacija na nivou od 5,5 odsto, da će BDP rasti za dva procenta, a da se očekuje da će do kraja godine doći do stabilizacije na deviznom tržištu i do stabilizacije kursa.

On je izrazio očekivanje da će izvoz biti povećan s obzirom da je "Fijat" započeo proizvodnju i da će biti rešen problem čeličane u Smederevu.

Govoreći o fiskalnoj strategiji za naredne tri godine do 2015. godine i zaustavljanju rasta javnog duga, Senić je rekao da javni dug ne bi trebalo da pređe 45 odsto BDP.On je dodao da će ove godine taj dug dostići 60 odsto i da se moraju preduzeti mere da se vrati u okvire od 45 odsto.

Misija MMF-a počela je juče u Beogradu prvu fazu razgovora sa predstavnicima srpskih vlasti o novom aranžmanu sa tim Fondom.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd