Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ljubić: Hitno dostaviti predloge interventnih mera
25.08.2012.

Država će rešavati problem IMK "14.oktobar" i Hemijske industrije "Župa" u dva pravca - prvi podrazumeva interventne mere i upošljavanje radnika, a drugi, konačno rešenje, pronalaženjem strateških partnera, rekao je Tanjugu Aleksandar Ljubić, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede.

Ljubić je, na sastanku sa rukovodstvom i reprezentativnim sindikatima ovih preduzeća zatražio da se Ministarstvu već sledeće nedelje dostavi hitan predlog mera koje bi pomogle da se deo zaposlenih u ovim preduzećima uposli, kako bi mogli da zarade i primaju plate.

"Očekujemo da rukovodstvo sagleda planove za 2013. godinu, kako bi Vlada mogla da obezbedi kreditnu podršku za različite programe, kao što je program za građevinsku industriju, a kasnije bi Vlada pratila realizaciju tih projekata", kazao je Ljubić.

On je podestio da je "14. oktobar" već bio na programu subvencija i kreditnoj podršci privredi i naglasio da od rukovodstva tih preduzecah očekuje da opravda projekte koje su do sada realizovani.

"Buduće subvencije zavisiće isključivo od planova koji budu predstavljeni Ministarstvu", naglasio je Ljubić.

On nije naveo sa koliko sredstava je država u ovom trenutku spremna da interveniše odnosno da obezbedi kreditna sredstva, ali je dodao da nasleđena situacija u budžetu u ovom trenutku nije sjajna, i da postoji ogroman deficit, pa Vlada Srbije sada kroz rebalans "pokušava da preživi do kraja godine".

Prema njegovim rečima, problem sa neoverenim zdravstvenim knjižicama rešavaće se sistemski, kao i sudbina ovih preduzeća u u čije će rešavanje biti uključeni Agencija za privatizaciju, lokalna samouprava i nadležna ministarstva.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd