Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Подршка најугроженијим пензионерима обезбеђена укидањем нерационалних трошкова у државној администрацији
11.08.2012.

Министарство финансија и привреде, у сарадњи са Mинистарством за рад и социјалну заштиту, планира да до краја ове године исплати прве две рате за социјалну подршку најугроженијим пензионерима, чије су пензије мање од 15.000 динара месечно. За ове намене у 2012. години у републичком буџету су обезбеђена средства у износу од 3,8 милијарди динара, а добиће их око 505.000 пензионера (укључујући и пољопривредне пензионере).

Подсећамо да се нова влада обавезала да свим најугроженијим пензионерима, са месечним примањима испод 15,000 динара, обезбеди 13-ту пензију у износу од 15.000 динара годишње, која ће се исплаћивати у четири једнаке рате. Прву рату социјалне подршке најугроженији пензионери могу да очекују већ између 17. и 19. септембра, док ће друга рата бити исплаћена у другој половини децембра. Исплата преостале две рате планира се у марту и јуну наредне године.

Средства за ове намене планирана су програмом фискалне консолидације и биће обезбеђена на основу уштеда које ће се остварити укидањем непотребних државних агенција, фондова и других бирократских институција, као и значајним смањивањем астрономских плата директорима, менаџменту и другим чиновницима у државним агенцијама које ће наставити да раде. На тај начин, део новца који се уштеди по основу смањивања бирократије и укидања непотребних трошкова државне администрације биће преусмерен за помоћ најугроженијим пензионерима.

Истовремено, желимо да демантујемо нетачне наводе који су изнети у данашњем тексту у дневном листу Блиц, где се потпуно произвољно и нетачно наводи да ће до краја ове године за социјалну подршку најугроженијим пензионерима наводно бити потребно чак 8,5 милијарди динара, уместо заиста потребних 3,8 милијарди динара.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд