Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: ubrzati realizaciju investicije u RTB Boru
06.08.2012.

„U narednom periodu radićemo na tome da se ubrza investicija izgradnje fabrike nove topionice i sumporne kiseline u RTB Boru“, izjavio je danas u Boru ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On je naveo da investicija kasni nekoliko meseci u odnosu na plan koji je utvrđen pre dve godine, kada je kao ministar ekonomije potpisao ugovor sa kanadskom kompanijom SNC Lavalin.

„Međutim, mislim da se to sve može nadoknaditi i da do početka 2014. godine sve bude u pogonu i da građani Bora konačno imaju svež, dobar vazduh, čistu okolinu i da nema više zagađenja sumpor dioksidom i drugim otrovnim česticama“, kazao je Dinkić.

On je objasnio da će izgradnjom novih pogona topionice i fabrike sumporne kiseline, aktiviranjem postojećih i novih nalazišta, ukupna proizvodnja RTB Bora imati promet blizu milijardu dolara godišnje, a da će se najveći deo proizvodnje izvoziti.

Ministar finansija i privrede je najavio da će zadatak resora koji vodi biti da se u narednom periodu pomogne prerađivačka industrija u metalskom kompleksu koja koristi proizvode iz RTB Bora i drugih rudnika u Srbiji.

„Imaćemo za par nedelja operativni sastanak sa menadžmentom RTB Bora. Razgovaraćemo o tome kako da pomognemo našim prerađivačkim kapacitetima da budu još efikasniji, zatim kako da pokrenemo neka propala preduzeća koja se baziraju na proizvodima od bakra, a koja su zbog lošeg upravljanja i loših privatizacija u prethodnom periodu potpuno zapuštena“, rekao je ministar Dinkić i dodao da je cilj da Srbija ostvari što veći efekat prodajom gotovih proizvoda u inostranstvo, a ne samo izvozom primarne rude metala.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd