Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Situacija sa budžetskim deficitom ozbiljna – Srbiji potreban novi program sa MMF
02.08.2012.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je situacija sa budžetskim deficitom Srbije, mnogo gora nego što je očekivao i da je deficit premašio dve milijarde evra, ako se uključi i novac od 170 miliona evra, koji je "upumpan" u tri državne banke. On je kazao da je Srbiji potreban novi program sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će biti u interesu Srbije.
Dinkić je izjavio da je njegov cilj, imajuću u vidu sadašnju tešku finansijsku situaciju, da se obezbedi elementarno funkcionisanje države i najavio do kraja septembra donošenje programa fiskalne konsolidacije. Ministar je kazao da popunjavanje postojećeg deficita u budžetu neće biti lako i da se taj posao ne može obaviti preko noći, ali je najavio da ima jasan plan kako da to učini.

Prema rečima Dinkića, biće mu potrebno mesec dana da utvrdi šta je tačno urađeno sa budžetom i da li ima još nekog manjka. On je naveo da je kompanija "Srbijagas" u velikom manjku, zbog razlike u ceni gasa. Zbog toga je za četiri godine nakupljen minus od milijardu evra, koji će postati javni dug države.
Dinkić je objasnio da program koji Srbija ima sa MMF nije "ni zaživeo" jer je prethodna vlada prekršila dogovor i nije u skladu sa aranžmanom napravila Zakon o budžetu za 2012. godinu.

“Srbiji je potreban program koji je funkcionalan, a ne samo na papiru”, ocenio je Dinkić i najavio da će novi aranžman sa MMF biti napravljen u razgovorima sa Misijom fonda kojoj je upućen zvaničan poziv za dolazak u Srbiju. Aranžman sa MMF od 1,1 milijardu evra zamrznut je februara pošto je premašen dogovoreni budžetski deficit Srbije.

Ministar Dinkić je rekao da je dobio potvrdu od direktorke državnog trezora da samo još u avgustu ima novca za isplatu plata i penzija i dodao da treba da se preduzmu još neki koraci da bi se obezbedio novac za septembarske plate i penzije.

"Sada radimo na tome da obezbedimo penzije za septembar, toliko je teška situacija"rekao je Dinkić i izrazio uverenje da će u kratkom roku uspeti da napravi plan fiskalne konsolidacije i sredi stanje u budžetskoj kasi.

Ministar je naveo da je njegov plan restrukturiranje našeg duga do kraja godine, tako što bi se vratio dug sa visokim kamatnim stopama, a da ako već moramo da se zadužimo to bude pod povoljnijim uslovima.

"Drugim rečima da se prebacimo na zaduživanje od bilateralnih institucija umesto na domaćem tržištu kapitala, gde je kamatna stopa visoka i kreće se od 14 do 15 procenata", dodao je Dinkić.

On je podsetio da se država do sada zaduživala emisijom trezorskih zapisa, ali da je do sada prodavano 20 odsto emisije, ali se situacija popravila u odnosu na pre mesec dana, te je sada stepen uspešnosti prodaje zapisa viši od 60 procenata.

"Mi imamo ponudu za finansiranje od strane investicionih fondova, ali ja hoću da smanjimo kamatu i obezbedim povoljnije uslove," rekao je on i dodao da razagovara sa potencijalnim kreditorima, ali sve sa idejom da se stane sa zaduživanjem i da se obezbedi da ne bude rasta javnog duga u narednoj godini.

Dinkić je kazao i da je razgovarao sa bankama da obezbede povoljne kredite za privrednike, tako što bi se za veliku privredu odobravali krediti po kamati od četiri odsto, a za malu privredu od jedan odsto godišnje.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd