Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Počela faza 4 Programa ''Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji''
17.09.2010.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, državni sekretar ministarstva finansija, Slobodan Ilić i direktor kancelarije KfW banke u Beogradu Jirgen Velšof potpisali su u petak 17.septembra, Memorandum o razumevanju u vezi sa četvrtom fazom programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji“, kojim se predviđa ulaganje oko 58 miliona evra.

U toj fazi programa predviđeno je ulaganje u sisteme daljinskog grejanja u toplanama u 18 gradova u Srbiji. Pri tome, neke opštine će dobiti sredstva na osnovu povoljnog zajma, dok će jedan broj njih dobiti bespovratna sredstva.

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodana Ilića izjavio je da će četvrta faza tog programa biti završena u naredne četiri godine. On je podsetio da je kompletan program počeo da se realizuje 2001. Ilić je dodao da ukupne investicije u projekte daljinskog sistema grejanja u Srbiji iznose 101, 5 miliona evra, od čega na bespovratna sredstva otpada 36 miliona evra.

Reč je o povoljnom zajmu sa kamatnom stopom od 2,5 odsto, sa grejs periodom i rokom otplate od 12 godina. Bespovratna sredstva biće dodeljena opštinama Bačka Palanka, Bor, Jagodina, Knjaževac, Novi Pazar, Leskovac, Negotin, Ruma i Trstenik, dok su sredstava iz povoljnog zajma namenjena za daljinske sisteme grejanja u Čačku, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Pirotu, Subotici, Novom Sadu, Šapcu i Valjevu. Vlada Srbije je za te potrebe izdvojila 9,25 miliona evra bespovratnih sredstava - izjavio je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd