Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Министарства унутрашњих послова, финансија и правде основала заједничко тело за борбу против криминала
10.09.2010.

Министарства унутрашњих послова, правде и финансија Србије склопила су 10.септембра споразум о оснивању заједничког тела за унапређење међународне сарадње у борби против организованог криминала. Споразум су потписали министарка финансија Диана Драгутиновић, министарка правде Снежана Маловић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Министри су заједнички оценили да ће оснивање таквог тела допринети системској и координисаној борби против организованог криминала у Србији и на Балкану.

Министарка финансија Диана Драгутиновић изјавила је да ће се потписаним споразумом стати на пут финансијском криминалу који је све више модернизован, па га је због тога све теже пратити. У раду новооснованог тела, из Министарства финансија биће укључене Пореска управа, Управа царина и Управа за спречавање прања новца, изјавила је министарка Драгутиновић. Министарка правде Снежана Маловић рекла је да ће на овај начин бити унапређен оперативни, аналитички и стратешки одговор државе организованом криминалу кроз "континуирану размену" информација свих релевантних актера, обраду и примену препорука и савете за надлежне органе, сарадњу са јавним тужилаштвом и другим државним органима.

Она је навела и да ће новоосновано тело омогућити да се предвиде трендови криминалитета са којим ће се Србија у будућности суочавати. Министар унутрашњих послова Дачић рекао је да ће то тело радити 24 сата седам дана у недељи. Циљ је да се међународна сарадња у борби против криминала одвија координисано, преко једног места и овлашћених лица, рекао је Дачић после потписивања споразума. Он је рекао да ће информације од међународног значаја бити размењиване преко заштићених система веза и да ће поверљиве информације знати само мали број особа које за то имају дозволу.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд