Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Србија постала посматрач у ЕАГ
02.06.2010.

Србија је постала држава посматрач у Евроазијској групи за борбу против прања новца и финансирања тероризма (ЕАГ), одлучено је на пленарној седници ове регионалне организације, одржаној 31. маја 2010. године у Алматију, Казакстан.

Евроазијска група је регионална организација устројена по моделу ФАТФ-а, чији је основни задатак усклађивање законског и институционалног оквира у државама чланицама са међународним стандардима, што се постиже узајамним евалуацијама, радом на типлогијама прања новца и финансирања тероризма и пружањем техничке помоћи.

Евроазијску групу чине Белорусија, Казакстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан и Узбекистан као државе чланице, као и 16 држава посматрача којима се сада придружила и Србија – Француска, Немачка, Италија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе, Јапан, Индија, и тако даље. Међу посматрачима је и 15 регионалних и међународних организација, попут Манивала, ФАТФ-а, ММФ-а, Светске банке, Бироа УН за борбу против дроге и криминала, Интерпола, Европске банке за обнову и развој, Заједнице независних држава, Азијске развојне банке, Азијско-пацифичке групе за борбу против прања новца...

Статусом посматрача у Евроазијској групи Србија је потврдила своју посвећеност међународној сарадњи у најширим оквирима, и добила могућност да у будућности пружи саветодавну и логистичку помоћ Узбекистану за пријем у Егмонт групу, међународно удружење финансијско-обавештајних служби.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд