Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Smanjiti poresko opterećenje na zarade
01.06.2010.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković izjavio je da je ideja o smanjenju poreza na zarade, a povećanja na potrošnju dobra jer, u krajnjoj instanci, od toga kakva je poreska politika jedne zemlje, gde je manje birokratije i gde su dobri zakoni, zavisi privlačenje investicija. Na okruglom stolu o poreskim olakšicama za civilni sektor, Đoković je rekao da će oporezivanje donacija organizacijama civilnog društva, na koje se sada plaća porez na poklon od 2,5 odsto, biti ukinuto.

Ukidanje tog poreza biće deo reforme poreskog sistema koja će se zasnivati na smanjenju opterećenja na rad i povećanju nameta na potrošnju", rekao je Đoković. Đoković je rekao i da Srbija jeste izašla iz recesije, ali da oporavak ne ide u skladu sa očekivanjima. "Činjenica je da smo mi danas tehnički izašli iz recesije. Još uvek smo u nekoj fazi ekonomskog oporavka koji polako dolazi, ali koji, zbog efekata grčke krize, nije tako brz kao što smo mi u Vladi i Ministarstvu finansija to očekivali", rekao je Đoković.

Državni sekretar je naglasio da i Ministarstvo finansija već šest meseci radi na izmenama Zakona o porezu na imovinu, istakavši da to nije nimalo lak posao. "MMF je dao preporuke kako i u kom smeru te izmene treba da se kreću, ali to nije jednostavan proces s obzirom da je to izvorni prihod lokalnih samouprava, a da one još nemaju 'instalirane' kapacitete da implementiraju zakon na način na koji bi mi želeli", naglasio je on.

Fiskalni savetnik USAID-a Nikola Altiparmarkov smatra da je "sadašnji poreski sistem u Srbiji nepravičan jer nisu isti porezi za sve koji žive od svog rada, a velike poreske olakšice su omogućena vlasnicima nekretnina velike vrednosti. "Bogatiji građani treba da plaćaju veće poreze", rekao je on i predložio da se uvede plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV), na privatne školarine i usluge privatnih zdravstvenih ustanova.

On je kao primer neravnomernog fiskalnog opterećenja naveo da na 100 dinara neto prihoda prosečan radnik plaća 64 dinara, honorarac koji ima već zagarantovani posao 32 dinara, dok advokati plaćaju paušale.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd