Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Потписан Меморандум о разумевању између Министарства финансија Републике Србије-Управа за слободне зоне и Подсекретаријата за спољну трговину Владе Републике Турске о сарадњи у области слободних зона
07.05.2010.

Помоћник министра финансија Весна Хрељац-Ивановић и Заменик подсекретара за спољну трговину Владе Републике Турске Зија Алтунyалдуз, потписали су Меморандум о разумевању између Министарства финансија Републике Србије - Управа за слободне зоне и Подсекретаријата за спољну трговину Владе Републике Турске о сарадњи у области слободних зона.

Потписивање овог меморандума логичан је наставак потписивања Споразума о слободној трговини између Републике Србије и Републике Турске. Циљ Меморандума о разумевању је обострана сарадња у области развоја слободних зона, хармонизација прописа везаних за слободне зоне и њихово прилагођавање у припреми за улазак Србије и Турске у ЕУ.
У Меморандуму се наводи да ће обе земље обезбеђивати једна другој информације о законима који регулишу рад слободних зона, размењивати податке и стручњаке, штитити основна начела и права оснивача и корисника зона, охрабривати улагање у нове технологије, сарађивати са сличним институцијама у свету, промовисати концепте зона у свету и ЕУ и тежити ка стварању повољније инвестиционе климе за кориснике зона као и обезбеђивање већих повластица за рад у зонама попут пореских и царинских олакшица.

Шеф турске делегације Зија Алтуниалдуз у више наврата је поновио интерес турских компанија за улагања на Балкану додајући како турски инвеститори радо улажу код својих комшија, а нас доживљавају као суседску земљу. Врло су заинтересовани за развој слободних зона у Србији. Посебно је нагласио да је за Турску важан добар развој економских односа са Србијом, а потписани Меморандум биће подстицај више у том правцу јер Турска има усвојену стратегију за земље Балкана.

У оквиру посете Србији, делегација Турске посетила је и нашу најуспешнију слободну зону „Пирот”.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд