Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Саопштење кабинета министра финансија
13.04.2010.

Поводом нетачних информација које су се појавиле у дневном листу Press, кабинет министра финансија у Влади Републике Србије Диане Драгутиновић, жели да упозна јавност са следећим чињеницама:

- Информација са насловне стране поменутог листа да се министарка финансија залаже за повећање ПДВ-а на 22 одн на 12 одсто није тачна.
- На презентацији истраживачке студије о неопходности пореске реформе у Србији „Пореска политика у Србији – поглед унапред“, одржаној 12.04.2010. у просторијама НБС, министарка Драгутиновић ниједном није поменула конкретно, процентуално, повећање ПДВ-а. Проценте су помињали други аутори студије и учесници стручне расправе, али не као званичан предлог већ само као илустрацију на којој страни би држава „губила“ пореске приходе, а на којој би могла да их „надокнади“.
- Министарка Драгутиновић говорила је о правцима реформе пореског система Србије, која треба да буде подстицај општем економском опоравку и расту после година кризе и смањењу сиве економије. У том смислу, министарка финансија је нагласила да би смањењем оптерећења зарада, а повећањем опорезивања потрошње, што између осталог подразумева и већу стопу ПДВ-а, били дестимулисани потрошња и увоз, а смањени трошкови радне снаге и повећана запосленост. При томе, износ евентуалног повећања ПДВ-а није поменут у говору министарке финансија.
- Г-ђа Драгутиновић је посебно нагласила и то да је за свеобухватну реформу пореског система потребна широка подршка стручне јавности, привредника и грађана. Без те подршке, неће бити ни успешне реформе, нагласила је министарка финансија.

С обзиром на то да су на поменутом скупу, предлози министарке финансија, као и других аутора поменуте студије добили позитивне критике дела стручне јавности и привредника, сматрамо да овакво извештавање са скупа не доприноси објективном информисању јавности. Напротив, ширење дезинформација и лажи и погрешно навођење туђих речи је опасно и законом забрањено.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд