Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uspešno završeni pregovori Vlade Srbije i MMF-a
04.11.2009.

Ministarka finansija u Vladi Republike Srbije Diana Dragutinović saopštila je danas da je Vlada Srbije uspešno završila pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Dragutinović je na konferenciji za novinare istakla da je Vlada postigla sporazum o uslovima daljeg korišćenja kreditnog stend baj aranžmana, i dodala da je sa MMF-om postignut dogovor o tome da zamrzavanje plata i penzija bude produženo i u 2010. godini, čime će biti ostvarene najveće uštede.

Ona je navela da je sa MMF-om postignut i dogovor o početku penzione reforme 2010. godine, čiji će se pun efekat osetiti tek 2020. godine, i ukazala na to da je dogovorom sa tom finansijskom institucijom obezbeđena predvidljivost fiskalne politike u 2010. godini i nakon toga.

Takođe, Dragutinović je istakla da su ključ za uspeh pregovora sa MMF-om bili konsenzus u Vladi i istrajnost, i dodala da će fiskalno prilagođavanje biti izvršeno na račun rashoda države, i to, pre svega, tekućih rashoda.

Prema njenim rečima, smanjenjem učešća tekućih rashoda u bruto domaćem proizvodu (BDP) biće obezbeđen veći prostor za kapitalne izdatke i fiskalne stimulanse koji su privredi neophodni i u 2010. godini.

Dragutinović je rekla da je postignut dogovor da će budžet za 2010. godinu imati prihode od približno 655 milijardi dinara, rashode od oko 760 milijardi, pri čemu će deficit budžeta iznositi oko 105 milijardi dinara, što je na nivou od četiri odsto BDP-a.

Ona je podsetila na to da je javna potrošnja u 2008. godini iznosila 44,5 odsto BDP-a, a budžetom za 2010. godinu javna potrošnja biće smanjena na 41,4 odsto BDP.

Istovremeno, ona je najavila da će Misija MMF-a posetiti našu zemlju u februaru naredne godine, a Vlada Srbije će do tada doneti zakon o budžetskom sistemu i fiskalnoj odgovornosti kao jedan zakon, uz napomenu da su oni do sada bili odvojeni zakonski propisi.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd