Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Министарство финансија једна од најуспешнијих институција у складу са мерилом Европске комисије „Закон усвојен - мера спроведена“ са више од 80 процената извршених обавеза
19.10.2009.

Влада Републике Србије Закључком број 021-6402/2009 од 9. октобра усвојила Извештај о спровођењу Националног програма за интеграцију у Европску унију (НПИ) за период јул – септембар 2009. НПИ је прецизан план како да се достигну сви критеријуми неопходни да би држава постала чланица ЕУ, од политичких и економских, до најдетаљнијих стандарда који постоје у Унији у областима попут трговине, пољопривреде, заштите животне средине, транспорта и др. Циљ НПИ је да државне институције, на јасан и мерљив начин, прате сопствени напредак у процесу придруживања ЕУ.

Према резултатима овог извештаја, који је сачинила Канцеларија за европске интеграције, у трећем тромесечју ове године НПИ је испуњен 96 одсто. Од 81 прописа планираног за усвајање, усвојено је 78. Влада је утврдила предлоге 9 закона, од планираних 13, чиме је свој план испунила са 69 процента.

Најуспешније институције, у складу са мерилом Европске комисије „закон усвојен – мера спроведена“, са више од 80 процента извршених обавеза, су Министарствo финансија, Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Министарство економије и регионалног развоја, Министарство културе, Министарство за телекомуникације и информационо друштво, Министарство животне средине и просторног планирања, Министарство здравља, Министарство за науку и технолошки развој, као и Републички завод за статистику.

Министарства која су била најоптерећенија бројем обавеза (планираних, заосталих или унапред извршених) су Министарство финансија - 31 пропис, Министарство животне средине и просторног планирања 18, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде 12, Министарство за телекомуникације и информационо друштво 5, и Министарство економије и регионалног развоја 4.

У погледу подзаконских аката, Влада је од планираних 10 уредби и стратегија, усвојила 8, односно 80 одсто, док су министарства од планираних 58, усвојила 50 правилника. Уколико се посматрају само Владине обавезе у погледу утврђивања предлога закона и усвајања подзаконских аката, статистика показује успешност од 83 одсто, будући да је од планираног 81 прописа, утврђено, односно усвојено, њих 67.

Преузмите комплетан текст саопштења
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд