Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisani ugovori za kredite Svetske banke od 192,5 miliona dolara
27.07.2007.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mirko Cvetković i direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej potpisali su danas pet ugovora o kreditima i zajmovima Svetske banke ukupne vrednosti 192,5 miliona dolara, namenjenih za realizaciju projekata regionalnog razvoja, konkurentnost poljoprivrede, zaštitu od poplava, obnovu putne mreže i energetsku efikasnost. Cvetković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon potpisivanja ugovora, rekao da će krediti biti dodeljeni za regionalni razvoj Bora – 43 miliona dolara, reformu poljoprivrede u tranziciji – 21,5 miliona dolara, navodnjavanje i odvodnjavanje – 50 miliona dolara, modernizaciju putne mreže – 50 miliona dolara i energetsku efikasnost – 28 miliona dolara.
On je naveo da su od dobijenih sredstava 4,5 miliona dolara donacije, tako da se Srbija kreditno zadužila za 188 miliona dolara. Od te sume, 20 miliona dolara dobijeno je po IDA uslovima, koji podrazumevaju 20 godina otplate, uz desetogodišnji grejs period i sa kamatnom stopom od 0,75 odsto, dok je ostatak od 168 miliona dolara dobijen po komercijalnim uslovima, koji podrazumevaju 17 godina otplate i pet godina grejs perioda.

Grej je precizirao da se projekat razvoja Bora odnosi na povećanje zaposlenosti i zaštitu životne sredine u tom regionu, a da se projekat reforme poljoprivrede odnosi na Staru planinu i pomoć povećanju konkurentnosti malih proizvođača. Modernizacija putne mreže unaprediće ekonomski razvoj zemlje i olakšati građanima zapošljavanje, dok će projekat energetske efikasnosti biti sproveden u domovima za napuštenu decu i u bolnicama, dodao je on. Prema njegovim rečima, projektom navodnjavanja trebalo bi da bude rešen problem poplava od prošle godine, ali i obezbeđen sistem planiranja i razmišljanja unapred kada je o tom problemu reč.

Direktor i regionalni koordinator Svetske banke za Evropu, jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Orsalija Kalancopulos navela je da je krajnji rok za realizaciju tih projekata tri do četiri godine, a da će prvu tranšu odobrenih sredstva Srbija dobiti za nekoliko nedelja.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd