Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Usvojeni Pravilnici za kupovinu prvog stana
09.07.2007.

Ministarstvo finansija objavilo je koji propisuju uslove za kupovinu prvog stana i dobijanje poreskih olakšica, najavio je danas ministar finansija Mirko Cvetković. U okviru Pravilnika objavljen je formular koji popunjavaju i prilažu kupci prvog stana, kao i obrazac izjave kupca stana da kupuje prvi stan za sebe, odnosno za sebe i određene članove njegovog porodičnog domaćinstva.

važe od danas, a omogućavaju kupcima prvog stana neplaćanje poreza na prenos apsolutnih prava i smanjenje istog poreza za sve ostale kupce sa 5% na 2,5% ugovorene cene.
Kupcima prvog stana biće refundiran i PDV, koji investitori uračunavaju u cenu stana, a obračunava se po stopi od osam odsto. Predviđeno je da poreske olakšice imaju svi punoletni građani Srbije koji od 1. jula 2006. godine nisu imali stan u vlasništvu, i to za stan od 40 kvadrata, plus po 15 kvadrata za svakog člana porodice.

Zahtev, zajedno sa izjavom kupca o neposedovanju stana, podnosi se nadležnom poreskom organu koji sprovodi postupak provere i donosi odluku o refundaciji PDV. Isti uslovi i procedura važe i za postupak oslobađanja od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd