Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Država će nastaviti da izmiruje sve svoje finansijske obaveze
10.05.2007.

Koordinator Ministarstva finansija i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Vladi Republike Srbije Milan Parivodić izjavio je danas da je finansiranje države stabilno i da će ona nastaviti da izmiruje sve svoje finansijske obaveze. Parivodić je na konferenciji za novinare održanoj posle sednice Vlade naglasio da će monetarna politika biti ozbiljna, odgovorna i restriktivna kako se ne bi ugrozila makroekonomska stabilnost. On je izrazio očekivanje da će nova demokratska vlada biti formirana pre isteka roka i da, ukoliko se to ne desi, postoje dve mogućnosti kad je reč o finansiranju, a to su da se menja Zakon o budžetskom sistemu, ili da se usvoji zakon o budžetu. Verovatnija je druga mogućnost - da se postojeći Predlog zakona o budžetu koriguje određenim amandmanima, ocenio je Parivodić.

Ministar je objasnio da je u toku rad na pomenutim amandmanima, koji podrazumevaju restriktivnije finansiranje od onog koje je predviđeno Predlogom zakona o budžetu za 2007. godinu. Takođe, on je naveo da je Vlada na današnjoj sednici podržala , koji podrazumeva restituciju nepokretnosti i jednog ograničenog fonda pokretnih stvari pod uslovom da nad njima nije naknadno stečeno pravo svojine.
Kad je reč o nepokretnostima, ovaj dokument predviđa denacionalizaciju gradskog građevinskog zemljišta, koje se danas nalazi u državnom monopolu, rekao je Parivodić i dodao da to predstavlja najveću prepreku za investicije u našoj zemlji. Predmet restitucije po ovom zakonu su i druge nekretnine kao što su poslovni prostori, stanovi, garaže, svi zasebni delovi objekata, industrijski objekti, trgovački objekti, precizirao je ministar, uz napomenu da se u pokretne stvari ubrajaju prvenstveno stvari od izuzetnog kulturnog značaja. On je istakao da će prava bivših vlasnika na denacionalizaciju biti realizovana naturalnom restitucijom, a tamo gde to nije moguće biće realizovana kroz obeštećenje.

Parivodić je ukazao na to da je u ovom dokumentu predviđen apsolutni maksimum za obeštećenje, čiji je nivo četiri milijarde evra i istakao da nacrt ovog zakona vodi računa o tome da prenos svojine bude efikasan i da upravni postupci budu kratki. Prednosti donošenja ovog zakona su brojne, ocenio je ministar i naveo da je potpredsednik Evropskog parlamenta Edvard Makmilan Skot uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici u kojem podržava izradu ovog zakona. Prema njegovim rečima, Skot je u pismu istakao da je ovo pitanje od najurgentnijeg značaja za pristupanje Srbije EU, i dodao da je ovaj zakon jedini način da se strateški investitori privuku i da se obezbedi nivo grinfild investicija koji je neophodan našoj zemlji.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd