Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Регулисан клириншки дуг бившег Совјетског Савеза
27.04.2007.

Координатор Министарства финансија Србије Милан Париводић и помоћник министра финансија Руске Федерације Сергеј Сторчак потписали су данас споразум о регулисању клириншког дуга бившег Совјетског Савеза СФРЈ у износу од 288,6 милиона долара. Споразум предвиђа намирење дугова тако што ће Русија финансирати реконструкцију Хидроцентрале "Ђердап 1" са 105,5 милиона долара и отписати део српског дуга за гас насталог између 1994. и 2000. године у износу од 188 милиона долара, казао је после потписивања министар Париводић.
Он је навео да ће обнова хидроелектране трајати шест година, а да ће од камате која за то време буде обрачуната на руски дуг од 105,5 милиона евра, бити изграђена акцелераторска станица у Нуклеарном институту "Винча".

Париводић и Сторчак су изразили задовољство регулисањем старог клириншког дуга и оценили да ће то допринети бољој економској сарадњи Србије и Русије. Сторчак је казао да су ти односи већ на високом нивоу и истакао да је трговинска размена достигла 2,4 милијарде долара на годишњем нивоу, што је више од износа међусобне трговине Русије и Индије.

Србија и Русија су уговор о регулисању клириншког дуга преговарали четири године, а парафиран је 13. новембра прошле године у Москви. Укупни дуг Совјетског Савеза бившој Југославији износио је 1,3 милијарде клириншких долара, од чега је Србији и Црној Гори после сукцесије СФРЈ припало 491 милион клириншких, односно 306,8 милиона америчких долара. Од те суме Србији је припало 288 милиона долара.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд