Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Потврђен кредитни рејтинг Србије
25.04.2007.

На данашњем заседању кредитног одбора агенције за утврђивање кредитног рејтинга Стандард анд Поор'с из Лондона, потврђен је кредитни рејтинг Републике Србије ББ- за дугорочне обавезе и Б за краткорочне обавезе. Изгледи за даље кретање кредитног рејтинга су остали позитивни, што указује на могућност да се у периоду од наредних 6-18 месеци може очекивати повећање кредитног рејтинга Републике Србије.
Кредитни рејтинг Републике Србије потврђен је на основу снажног раста БДП-а (5-6% годишње), повећања извоза, високог износа страних директних инвестиција, оствареног буџетског суфицита у 2006. години и смањења јавног дуга, као и стопе инфлације, за коју се процењује да ће бити на нивоу од око 7% у 2007. години.

Агенција за утврђивање кредитног рејтинга указала је да је рејтинг Републике Србије потврђен на основу позитивних макроекономских показатеља, али да је и даље условљен политичким ризицима услед нерешеног коначног статуса Косова и Метохије, неформирање владе након парламентарних избора одржаних у јануару 2007. године и замрзавања преговора са Европском унијом у вези са закључивањем Споразума о стабилизицији и придруживању.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд