Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Prevremena otplata javnog duga Svetskoj banci i penzionerima
18.10.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da je stanje budžeta u prvih devet meseci ove godine omogućilo donošenje odluke o prevremenoj otplati javnog duga, koja predviđa avansnu otplatu javnog duga od 411 miliona dolara Svetskoj banci u novembru. Otplata ovog duga bila je planirana za period od 2007. do 2009. godine. Takođe se planira isplata duga penzionerima u iznosu od 8,7 milijarde dinara.
‘Po prvi put počinjemo sa isplatom zemljoradničkih penzija’, naglasio je ministar dodavši da će u novembru 200 000 korisnika ovih penzija dobiti prosečno oko 20 000 dinara. Ukupan iznos ove isplate je 4,5 milijarde dinara, a u njega je uračunata i kamata od 8,5% godišnje. Ministar je dodao da se u decembru planira isplata treće rate duga korisnicima fonda PIO zaposlenih u iznosu od 4,2 milijarde dinara. Ova odluka biće razmatrana na sutrašnjoj sednici Vlade.

Dinkić je izjavio da je za prvih devet meseci ove godine ostvaren budžetski suficit od 30,3 milijardi dinara, izrazivši očekivanje da ova cifra do kraja godine dostigne 40 miliona dinara. Konsolidovani suficit države iznosiće oko 55 milijardi dinara. Ministar je naglasio da će ukupan iznos stranih direktnih investicija do kraja godine iznositi 4,1 milijarde dolara.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd