Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Usvojen sektorski investicioni plan iz oblasti stanogradnje
28.08.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Vlada Srbije usvojila kojim se predviđa ulaganje 150 miliona evra u izgradnju stanova za zaposlene u državnoj upravi i javnim službama. Ministar je naglasio da će do kraja sledeće godine biti izgrađeno 3,5 - 4 hiljade stanova koji će biti ponuđeni zaposlenima u državnoj upravi po veoma povoljnim cenama (od 300 do 850 evra po m2), uz rok otplate od 20 godina i kamatom od 0,5%. Takođe je predviđena rekonstrukcija fasada značajnih institucija i spomenika kulture u Beogradu, Kragujevcu i Nišu u vrednosti od 5 miliona evra.
Prema ministrovim rečima, trenutno postoji oko 230 završenih stanova koje će republička vlada otkupiti od Građevinske direkcije i koji su spremni za useljenje. Vlada Srbije će ove jeseni raspisati konkurs za kupovinu stanova na kome će moći da učestvuju zaposleni u državnoj upravi koji nemaju stan u vlasništvu i koji se obavežu da će nastaviti da rade u javnoj službi sledećih 5 godina i da za to vreme stan neće izdavati ili prodati.

Kvote za raspodelu stanova određene su u odnosu na broj zaposlenih u pojedinim oblastima, pa je tako najveći broj stanova namenjen sektoru zdravstva i obrazovanja (po 30%), za Ministarstvo unutrašnjih poslova predviđeno je 15%, a za Ministarstvo odbrane 10% od ukupnog broja stanova. Novac koji se dobije prodajom stanova namenjen je posebnom Vladinom fondu za stanogradnju, pri čemu će prioritet biti izgradnja stanova u manje razvijenim opštinama.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić naglasio je da su do sada realizovani “Habitat” program 700 stanova za izbeglice i program izgradnje 1000 kuća za žrtve poplava, koji su pre svega orijentisani na izgradnju van Beograda.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Slaviša Zlatanović naglasio je da će Građevinska direkcija do kraja godine ponuditi Vladi srbije na otkup preko 300 stanova po ceni koštanja, odnosno izgradnje stanova. Cena stana određuje se na osnovu cene izgradnje, infrastrukture, građevinskog zemljišta, nadzora i projektovanja.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd