Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Do kraja godine veće investicije i manji spoljni dug
21.08.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da se kao rezultat realizacije "Plana plus", koji je prošle nedelje predstavljen evropskom komesaru za pridruživanje Oliju Renu, do kraja godine očekuje da Srbija znatno smanji svoj spoljni dug, a biće otvoren i prostor u budžetu za još veće investicije u infrastrukturu i brži razvoj.
Dinkić je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Večernje novosti" rekao da bi ostvarivanje plana trebalo da krene ove jeseni ako u međuvremenu budu nastavljeni pregovori Srbije sa EU, a tada se očekuju i prvi koraci ka ublažavanju viznog režima za studente i naučnike, dok bi do ukidanja viza za sve građane moglo da dođe 2008. godine.

Nakon sastanka s Renom Srbiji se otvorila nova perspektiva ubrzanog razvoja, naglasio je ministar i dodao da će nam već naredne godine biti dostupni pretpristupni fondovi Unije, pri čemu će oni biti dodatno povećani kada postanemo zemlja kandidat.

Prema njegovim rečima, Evropa ima poverenje u razvoj srpske privrede, a ohrabruju i sve veća strana ulaganja u Srbiju.

Dinkić je ukazao na to da se procenjuje da bi stranih investicija moglo da bude više od 3,5 milijardi dolara.

Evropski zvaničnici voljni su da pomognu infrastrukturne investicije, kao i da stimulišu rast zaposlenosti u Srbiji, naglasio je ministar finansija.

On je rekao da će na jesen Beograd posetiti evropski komesar za obrazovanje i tada bi trebalo da bude dogovorena konkretna podrška EU u oblasti obrazovanja koju predviđa "Plan plus".

To podrazumeva više stipendija za naše studente i obuku naših nastavnika, a tako bi i naš nastavni program bio modernizovan i prilagođen standardima Unije, objasnio je Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd