Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Prodaja preduzeća Mobi 63 najveća inostrana investicija u Srbiji
01.08.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić potpisao je, u ime Vlade Republike Srbije, ugovor o prodaji preduzeća Mobi 63 novreškoj telekomunikacionoj kompaniji Telenor. U ime Telenora, koji broji preko 100 miliona korisnika širom Evrope, ugovor je potpisao direktor kompanije za Centralnu i Istočnu Evropu Jan Edvard Tigesen.

Prema rečima ministra Dinkića, ovaj ugovor predstavlja do sada najveću inostranu investiciju u procesu privatizacije u Srbiji. Iznos od 1.513 milijardi evra jednak je vrednosti četvoromesečnog izvoza ili ekvivalent tromesečne zarade svih zaposlenih u Srbiji, dodao je on. Ministar je naglasio da je postignuta cena za oko 30% veća od uporedivih transakcija u regionu. Potpisivanju ugovora su prisustvovali i norveški ambasador u Srbiji Hakon Blankenborg, kao i ministar privrede Srbije Predrag Bubalo.
Ministar Dinkić je izjavio da je ostvarena cena za preduzeće Mobi 63 prevazišla sva očekivanja, i to prvenstveno zahvaljujući međunarodnom tenderu i transparentnosti celokupnog procesa privatizacije. Dinkić je podsetio da su dobijena sredstva namenjena realizaciji Nacionalnog investicionog plana, što važi i za prihode koji su ostvareni od telefonskih impulsa. Završetak procesa preuzimanja preduzeća Mobi 63 i isplate sredstava očekuje se krajem avgusta, a svi zaposleni u Mobi 63 zadržaće postojeći status.

Direktor kompanije Telenor za Centralnu i Istočnu Evropu Jan Edvard Tigesen izjavio je da je proces privatizacije bio veoma otvoren i transparentan, kao i da je aukcijski proces bio vrlo profesionalno organizovan i uzbudljiv za sve učesnike i posmatrače. Prema direktorovim rečima, Telenor ima nameru da postane najbolji mobilni operater u regionu koji je orijentisan ne samo prema građanima, već i poslovnim ljudima u Srbiji.

Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo podsetio je da je proces privatizacije preduzeća Mobi 63 bio vrlo kompleksan usled sporova oko vlasničkih udela u kompaniji, neplaćanja dividende itd. Bubalo je naglasio da je ponuda Telenora još u inicijalnoj fazi bila korektna i vrlo ozbiljna, što je značajno uticalo na uspeh javnog tendera, kao i na status Srbije u poslovnom svetu.

Norveški ambasador u Srbiji Hakon Blankenborg čestitao je potpisnicima ugovora na uspešno zaključenom procesu privatizacije. On je naglasio da ova ceremonija potpisivanja predstavlja početak nove generacije saradnje Norveške i Srbije.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd