Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Predstavljen sektorski plan iz oblasti turizma
28.07.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić i državni sekretar Ministarstva trgovine i turizma Vlajko Senić predstavili su danas usvojeni sektorski plan iz oblasti turizma u okviru Nacionalnog investicionog plana (NIP). Prema Dinkićevim rečima, u sledećih godinu i po dana planiraju se ulaganja od 50 miliona evra u razvoj infrastrukture, iskorišćavanje potencijala Dunava, izgradnju gondole koja će povezivati Novi Beograd i Adu Ciganliju, povećanje konkurentnosti turističkog proizvoda i marketinško pozicioniranje turističke privrede.
Državni sekretar Ministarstva trgovine i turizma Vlajko Senić izjavio je da je turistička privreda jedna od retkih oblasti privrede koja ostvaruje suficit, koji je u prvoj polovini ove godine iznosio 14 miliona dolara. Problemi turizma u Srbiji uzrokovani su slabo razvijenim smeštajnim kapacitetima, koji su nedovoljno zastupljeni i lošeg kvaliteta. Uprkos takvom stanju, u Srbiji je protekle godine boravilo 465 000 stranih turista koji su ostvarili promet od 300 miliona dolara, dok je u ovoj godini broj stranih turista prešao 500 000. Senić je naglasio da je raspodela sredstava predviđenih NIP-om izvršena u skladu sa strategijom razvoja turizma Srbije do 2015. godine, kao i projektima lokalne samouprave.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je jedan od ciljeva investicija u infrastrukturu motivisanje privatnog kapitala. Ministar je naglasio značaj ulaganja od oko 8,4 miliona evra u neiskorišćene potencijale Dunava, kao reke sa najvećim saobraćajem na svetu. Usled nedostatka odgovarajuće infrastrukture, pre svega nepostojanja turističkih pristaništa, ovi potencijali su ostali neiskorišćeni.

Najveći deo sredstava predviđen NIP-om namenjen je izgradnji i rekonstrukciji infrastrukture turističkih centara, pri čemu će se posebna pažnja posvetiti izgradnji i rekonstrukciji ski-centara na Staroj planini, Kopaoniku, Divčibarama i Goliji. Značajne su i investicije u banjski turizam (Vrnjačka banja, Soko banja i Palić), kao i u manastirske komplekse (Studenica, Mileševa, Sopoćani itd.). Uskoro se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju gondole koja će povezivati Novi Beograd sa Adom Ciganlijom, a zatim i sa Košutnjakom. Ovaj projekat biće sufinansiran od strane Vlade Srbije i grada Beograda.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd