Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
80 miliona evra planirano za investicije u obrazovanje
21.07.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić predstavio je danas usvojen sektorski plan iz oblasti obrazovanja u okviru Nacionalnog investicionog plana (NIP). Prema ministrovim rečima, investicije u obrazovanje u narednih godinu i po dana iznosiće oko 80 miliona evra, od čega će 55 miliona biti finansirano iz privatizacionih prihoda, a 25 miliona iz kredita Evropske investicione banke. Vlada Srbije je takođe usvojila sektorske planove iz oblasti unapređenja državne uprave, za koji se planiraju sredstva od oko 30 miliona evra, zatim energetike (53 miliona evra), kao i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (74 miliona evra).
Ministar Dinkić je izjavio da će se odobrena sredstva iskoristiti za nabavku 30 000 računara i uvođenje internet - priključaka, popravku instalacija u školama, obnovu i zamenu školske opreme starije od 5 godina (klupe, stolice, oprema, muzički instrumenti), kao i izgradnju sportskih terena i fiskulturnih sala. Dinkić je posebno naglasio značaj ulaganja u stručno usavršavanje koje će pratiti svetske trendove za nastavnike i profesore.

“Fond za mlade talente je na jučerašnjoj sednici odobrio sredstva od po 5,5 hiljada evra za 95 studenata za obavljanje stručne prakse u zemljama Evropske Unije”, izjavio je Dinkić dodavši da se očekuje objavljivanje konkursa za stipendije za postdiplomske studije za 100 najboljih studenata u iznosu od 15 hiljada evra. Ministar je naglasio da će kriterijumi izbora biti vrlo strogi, a stipendisti će se obavezati da nakon završenih studija u inostranstvu provedu 5 godina radeći u Srbiji.

U cilju kontrole poslovanja osnovnih i srednjih škola Ministarstvo prosvete i sporta i Ministarstvo finansija su u martu uputili dopis sa molbom za dostavu podataka o zaposlenima. Prema Dinkićevim rečima, od 1746 osnovnih i srednjih škola 1426 je blagovremeno dostavilo ove podatke. Kontrola poslovanja je u malom broju slučajeva otkrila razne vrste nepravilnosti (neadekvatne kvalifikacije nastavnika, neregulisan status zaposlenih i sl.). Ministar je najavio da se ovakva kontrola planira i u oblasti zdravstva.

Državni sekretar Ministarstva prosvete i sporta Miloš Janković naveo je da je 25% školskih zgrada u Srbiji staro preko 60 godina, dok je prosečna starost školske opreme preko 40 godina. U preko 55% škola postoji potreba za obimnom rekonstrukcijom, 25% škola nema grejanje, a samo oko 30% škola ima biblioteku. Janković je naglasio da su osnovni ciljevi investicionog plana organizacija i modernizacija obrazovanja, unapređenje sistema njegovog finansiranja, povećanje učešća interesnih grupa u koje spadaju lokalna zajednica, zavod za zapošljavanje i privreda, uvažavanje etičkih i kulturnih razlika i podizanje nivoa profesionalnosti i efikasnosti.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd