Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srbija može mnogo da nauči od Irske o privlačenju stranih investicija
05.07.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas tokom posete Dablinu da Srbija može mnogo da nauči od Irske o privlačenju stranih investicija.

Dinkić je u izjavi za agenciju Beta istakao da je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija Irske postignuta saglasnost o tome da je za ekonomski napredak Srbije neophodan politički konsenzus o budućnosti zemlje, kao i dobar pravni sistem i direktne strane investicije.
On je naveo da je Irska, zahvaljujući Nacionalnom investicionom planu i Strategiji zapošljavanja koje je sprovodila na sličan način kao što planira Srbija, uspela da smanji stopu nezaposlenosti sa 20 na 4 odsto i poveća godišnji bruto društveni proizvod po glavi stanovnika na 40.000 dolara.

Irska rebalans budžeta radi na specifičan način u odnosu na druge zemlje, rekao je ministar i najavio da će i naša zemlja uvesti jednu novinu koja se odnosi na planiranje državnog budžeta.

Prema njegovim rečima, Irska, koja je od EU dobijala 40 odsto svih sredstava koje je uložila u razvoj infrastrukture, postala je neto finansijer fondova EU, odnosno više daje nego što dobija od Unije.

Dinkić je ukazao na to da će Srbiji, u pripremi rebalansa budžeta za ovu godinu, pomoći iskustva Irske u privlačenju grinfild investicija i povećanju zaposlenosti koja mu je preneo ministar finansija Irske Brajan Kauen.

Pored Dinkića, razgovorima su prisustvovali i direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) Jasna Matić, državni sekretar Ministarstva finansija Vesna Arsić i direktor Uprave za trezor Vesna Džinić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd