Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Исплата другог дела дуга пензионерима 17. јула
04.07.2006.

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да ће исплата другог дела дуга пензионерима у износу од 4 милијарде динара бити извршена 17. јула, и подсетио да се измирење целокупног дуга, који износи 23,5 милијарди динара, планира у периоду од 3 године у 6 једнаких рата уз обрачунату камату од 8,5% на годишњем нивоу.

Министар је представио две уредбе, рађене по угледу на Ирску, Словачку и Словенију, које ступају на снагу следеће недеље. Циљ ових уредби је подстицај улагања и повећање извоза.
У првих 6 месеци остварен је буџетски суфицит од 6,9 милијарди динара, док је рекордни буџетски приход од 42,3 милијарде динара остварен у јуну. За септембар се планира ребаланс буџета којим ће се утврдити средства за спровођење Националног инвестиционог плана. У првом кварталу раст бруто домаћег производа износио је 6,3%, док је индустријска производња порасла за 5,9%. Раст цена на мало је износио 5,7% са трендом опадања, што је за 0,2% више од предвиђеног, али се очекује стабилизација цена током лета.

Према Уредби о условима и начину привлачења директних инвестиција, Влада Србије ће одобравати бесповратна средства од 2 000 до 10 000 евра по новозапосленом за тзв. гринфилд инвестиције којима се отвара 10 до 50 нових радних места, при чему минималне инвестиције износе од 1 до 5 милиона евра, зависно од економског стања општине. Ова уредба биће на снази 3 године.

За ове инвестиције се у наредних годину и по дана планира око 20 милиона евра, изјавио је Динкић, додавши да се тај износ може и увећати уколико произведе жељене ефекте. Средства ће се додељивати за инвестиције у производној делатности, сектору услуга, истраживања и развоја. Критеријуми избора ће бити врло оштри у смислу претходног пословања фирме и банкарских гаранција, док ће се исплата одобрених средстава вршити у 4 фазе: након добијања дозволе за изградњу, након закључивања купопродајног уговора или уговора о закупу земљишта, након добијања употребне дозволе и након запошљавања радника.

Уредба о условима и начину интернационализације привредних друштава има за циљ повећање конкурентности малих и средњих предузећа на страним тржиштима. Уредба предвиђа додељивање средстава у висини од 250 000 до 2, 500 000 динара за истраживање тржишта, учешће на сајмовима у иностранству, израду дизајна новог производа, његово тестирање и сертификацију, увођење и сертификацију нових стандарда и међународну правну заштиту.

Конкурсна комисија за оба наведена пројекта састојаће се од пет чланова: представника Владе Србије, Министарства финансија, Министарства за економске односе са иностранством, Министарства привреде и Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА).

Динкић је најавио да се, по основу претходно потписаног споразума са синдикатима, планира повећање плата у јавном сектору. Ово се пре свега односи на младе службенике у државној управи са мање од 5 година радног стажа, који могу да очекују повећање плате од 40% у јулу. Министар је нагласио да на овај начин настоји да се спречи тренд одлазака младих стручњака из државне службе. Повећање плата се такође планира у институцијама културе (6–17%), високог образовања (12%), основног и средњег образовања (4%), полиције (12%), а у осталим институцијама 2%.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд