Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srbija nasleđuje članstvo u MMF-u i Svetskoj banci
28.06.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić i ministar finansija Crne Gore Igor Lukšić postigli su tokom današnjeg razgovora načelni dogovor o tome da će Srbija naslediti članstvo državne zajednice u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Svetskoj banci i svim međunarodnim finansijskim organizacijama.

Dinkić je nakon razgovora izrazio očekivanje da će vlade Srbije i Crne Gore sledeće nedelje verifikovati današnji dogovor, uz napomenu da Srbija nasleđuje članstvo u svim međunarodnim finansijskim institucijama sa postojećom kvotom.
On je istakao da je načelno dogovoreno i razgraničenje finansijskih prava i obaveza na osnovu sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, prema kojem će Crnoj Gori pripasti kvota od 5,85 odsto.

Lukšić je naveo da je dogovorom predviđeno da Srbija refundira određeni iznos Crnoj Gori, koji podrazumeva regulisanje njenih obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama, i naglasio da je reč o razumnom i konstruktivnom kompromisu, čije je cilj da Srbija i Crna Gora imaju "čist račun".

On je ocenio da ovaj dogovor pokazuje da su Srbija i Crna Gora dve ozbiljne i zrele države koje mogu međusobno svaki problem da rešavaju na način koji je u skladu sa interesima i jedne i druge države.

Prema njegovim rečima, ovaj dogovor deo je paketa kojim će biti rešena sva pitanja međusobnih potraživanja između Crne Gore i Srbije, a čiji je cilj da "jedna država drugoj ne duguje ništa".

Jedan takav sporazum biće predmet razmatranja na sednicama dve vlade naredne nedelje, a nakon toga će uslediti zajedničko pismo ministara finansija i guvernera centralnih banaka kojim bi obavestili međunarodne finansijske institucije o postignutom dogovoru između Crne Gore i Srbije, ukazao je Lukšić.

Sastanku ministara finansija Srbije i Crne Gore, koji je održan u Podgorici, prisustvovali su i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić i predsednik Saveta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd