Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Država će podržati domaća preduzeća koja izvoze
20.06.2006.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da je u pripremi uredba kojom je predviđeno u ovoj godini 100 miliona dinara podsticajnih sredstava za domaća izvozna preduzeća koja žele da unaprede kvalitet svojih proizvoda.

Prilikom posete fabrike građevinskog materijala "Europolis" – Nova fabrika u Batajnici on je precizirao da se uredba o podsticaju izvoza radi u saradnji sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), te da će novac biti namenjen dobijanju sertifikata, promociji proizvoda i nastupu firmi na drugim tržištima.
Dinkić je rekao da će ta uredba pomoći da izvoz iz Srbije, koji je porastao za 20 odsto, i dalje raste kako bi se smanjio platno-bilansni deficit.

Predsednik kompanije "Europolis" Vladan Zečević, rekao je povodom realizacije prvog izvoznog posla te fabrike u Mađarsku, vrednog pet miliona evra, da je ta kompanija uspela da dostigne kvalitet svetskog standarda u proizvodnji armiranih mreža i drugih čeličnih konstrukcija za građevinarstvo i postala lider na srpskom tržištu.

Prema njegovim rečima, u Mađarsku će se mesečno izvoziti 1.000 tona armaturne mreže, dok je trenutni kapacitet fabrike 150 tona prerađenog materijala dnevno, što na godišnjem nivou čini 35.000 do 40.000 tona proizvoda od čelika.

Plan je da se proizvodnja udvostruči do kraja godine, jer su pri kraju dogovori sa isporučiocima opreme, švajcarskim "Šlaterom" i austrijskim "EVG"-om o kupovini još jedne proizvodne linije.

U fabriku koja je počela proizvodnju u decembru 2005. godine i predstavljala je najveću domaću pojedinačnu investiciju u prošloj godini, uloženo je osam miliona evra, a podržana je delom i iz sredstava Fonda za razvoj Republike Srbije.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd