Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Још једном потврђен кредитни рејтинг Србије
08.05.2006.

Међународна рејтинг агенција, ФитцхРатингс, тврди да Србија има потенцијал за повећање свог кредитног рејтинга уколико настави са спровођењем структуралних реформи, настави економски раст и смањи ниво задужења.

Према извештају ове рејтинг агенције од 25. априла 2006. кредитни рејтинг Републике Србије је ББ- (ББ минус), како у страној тако и у домаћој валути, док је у исто време, потврђен краткорочни рејтинг од Б, као и максимални рејтинг за све остале ентитете унутар републике од ББ-.
Текући конзервативни приступ фискалној политици као и погодна динамика у погледу стања јавног дуга, пружају подршку рејтингу Србије, наведено је у извештају. Утицаји на кредитни ризик Србије били су измешани у последњих 12 месеци. Економски раст Србије био је висок, подржан буџетским суфицитом од 1.6% БДП-а прошле године. Србија је направила значајне напретке у структуралним реформама и започела преговоре са Европском Унијом везано за Споразум о стабилизацији и придруживању.

Охрабрујући је раст БДП-а од 6.5% прошле године, након 9.3% у 2004, праћен значајним порастом извоза и све већим директним страним улагањима. Влада је наставила да имплементира реформе у сфери реструктурурања и приватизације предузећа и банака у државном и друштвеном власништву, као и у рационализацији јавних финансија и побољшању пословног окружења. Србија планира остварење укупног буџетског суфицита од 2.7% БДП-а ове годне, који би заједно са очекиваним високим нивоом прихода из приватизације, као и даљим отписом дуга Париском клубу поверилаца од 600 милиона долара у фебруару 2006, требало да резултира у укупном нивоу дуга од око 44% БДП-а на крају 2006, праћено повећањем државних готовинских резерви.

Макроекономски ризици и политички шок између 2006. и 2007. године утицаће на изгледе повећања рејтинга у будућности.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд