Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Prva investicija japanske multinacionalne kompanije u Srbiji
08.05.2006.

Ministar finansija Vlade Republike Srbije Mlađan Dinkić potpisao je u ime Vlade ugovor o prodaji državnog dela akcija Duvanske industrije a.d. Senta kompaniji Japan Tobacco International sa prvim potpredsednikom kompanije JT International Mitsuomi Koizumijem. Ministar Dinkić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora sa jednom od najvećih multinacionalnih kompanija u oblasti proizvodnje duvana i naglasio da ovo predstavlja prvu japansku investiciju u Srbiji.
Ukupna vrednost transakcije iznosi 27,5 miliona evra, čime Japan Tobacco postaje vlasnik 98,45% kapitala. Većinski vlasnik akcija firme Japan Tobacco je Ministarstvo finansija Japana, što predstavlja izvesnu garanciju u smislu stabilnosti i ozbiljnosti kompanije, koja je danas po nivou prodaje treća u svetu. Državni paket koji je ponuđen na tenderu činio je 58% ukupnog vlasništva kompanije, dok su mali akcionari odlučili da se udruže sa državom i svoje akcije ponude na prodaju. Postignuta je cena od 253 evra po akciji, što je šest puta više od knjigovodstvene vrednosti akcija. Od postignute cene država će dobiti oko 16 miliona evra, dok ostatak odlazi malim akcionarima.

Prema ministrovim rečima, JT International se obavezao da uloži oko 2,5 miliona evra u osposobljavanje fabrike za proizvodnju, što uključuje i otvaranje najmanje 100 novih radnih mesta. Fabrika u Senti, koja se do sada bavila samo prikupljanjem i obradom sirovog duvana, dobila je i licencu za proizvodnju cigareta. Japan Tobacco se obavezao da najmanje 5 godina neće premeštati poslovne aktivnosti iz Sente, kao i da će investirati u dalji razvoj fabrike.

Prvi potpredsednik kompanije JT International Mitsuomi Koizumi izjavio je da Srbija igra sve veću ulogu u strategiji JTI u ovom delu Evrope, dok Duvanska industrija Senta ovim ugovorom postaje jedna od 17 proizvođačkih kapaciteta JTI u svetu. Mitsuomi Koizumi izrazio je nadu da će poslovni uspeh JTI dati podstrek drugim japanskim kompanijama da ulažu u Srbiju.

Ambasador Japana Tadaši Nagai izrazio je podršku naporima Vlade Republike Srbije da uspostave saradnju sa stranim investitorima. Ambasador je naglasio da i Vlada Japana sa svoje strane ulaže napore da promoviše strane investicije uz pomoć Japanske agencije za međunarodnu saradnju. “Sve kompanije koje budu želele da ulažu u Srbiju imaće punu podršku naše ambasade”, izjavio je on.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Jasna Matić izjavila je da postoji sve jači interes japanskih firmi za investicije u Srbiji. „Očekujemo da će do kraja godine još dva velika japanska preduzeća otvoriti predstavništva u Srbiji“, izjavila je ona dodavši da je Agencija imala odličnu saradnju sa japanskom ambasadom.

Izvršni direktor JT International u Ženevi Tomas Mek Koj izjavio je da ova kompanija planira značajne investicije ne samo u smislu kupovine akcija Duvanske industrije a.d. Senta, već i u razvoj fabrike i unapređenje brendova i blendova cigareta. Očekivana suma ulaganja iznosi oko 100 miliona evra.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd