Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Saradnja Nemačke i Srbije u oblasti energetike se nastavlja
13.04.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić potpisao je u ime Republike Srbije Sporazum o zajmu i finansiranju sa predstavnicima “Nemačke razvojne banke – KfW” u cilju realizacije projekta „Rehabilitacija lokalnog sistema grejanja u Srbiji“. Događaju su prisustvovali Andreas Cobel, ambasador Nemačke u SCG i pomoćnik ministra energetike Vladan Karamarković.
Dinkić je podsetio da je Srbija sarađivala sa „Nemačkom razvojnom bankom“ i u prethodne dve faze rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, pri čemu je uloženo 17,7 miliona evra. Prema ministrovim rečima, ovaj projekat je doveo do značajnog poboljšanja snabdevanja građana grejanjem, kao i do smanjenja potrošnje energije.

Ukupna vrednost Programa je 32 miliona evra, od čega 8 miliona čini donacija nemačke vlade, 12 miliona kreditna sredstva KfW i 10 miliona lokalnog učešća, dok je 2 miliona evra od strana nemačke vlade namenjeno tehničkoj pomoći i konsultantskim uslugama.

Treća faza Programa predviđa obnovu sistema grejanja u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Ministar je naglasio da će u okviru Programa biti prostora za još tri grada, i tom prilikom pozvao lokalne samouprave da se obrate Ministarstvu energetike i Nemačkoj banci za razvoj kako bi konkurisali za učešće u projektu.

Ambasador Nemačke u SCG Andreas Cobel izjavio je da je saradnja Nemačke i Srbije i Crne Gore u proteklih pet godina bila uspešna, i da je u tom periodu Nemačka stavila Srbiji na raspolaganje preko 400 miliona evra. Cilj treće faze rehabilitacije sistema grejanja trajno i efikasno snabdevanje potrošača grejanjem uz poboljšanje ekoloških i klimatskih uslova usled smanjenja štetnih emisija. Projekat će obuhvatiti 330 000 domaćinstava i 19 000 preduzeća i ustanova, što čini preko 70% korisnika daljinskog grejanja u Srbiji.

KfW je u proteklom periodu investirao oko 330 miliona evra u oblasti energetike, vodosnabdevanje i bankarski sistem, kao i u ekonomske reforme, proces zapošljavanja, stručnog obrazovanja i finansiranja malih i srednjih preduzeća. Ambasador je ocenio da je saradnja sa poslovnim partnerima u okviru ovih programa bila uspešna i da Nemačka i u budućnosti planira saradnju sa Srbijom i Crnom Gorom.

Direktor kancelarije KfW banke u Beogradu Elke Helštern izjavila je da je vrlo zadovoljna saradnjom sa Ministarstvom finansija, Ministarstvom za ekonomske odnose sa inostranstvom, kao i sa Ministarstvom rudarstva i energetike koje je nosilac projekta rehabilitacije sistema grejanja.

Pomoćnik ministra energetike Vladan Karamarković izjavio je da će ovaj projekat, pored povećanja energetske efikasnosti, revitalizacije sistema daljinskog grejanja i smanjenja potrošnje goriva, pomoći i zadovoljenju sve strožijih propisa iz oblasti zaštite životne sredine i smanjenja emisije štetnih gasova. Sredstva od otplate ovih kredita biće uložena u dalja poboljšanja energetskog sistema i sprovođenje strategije energetskog razvoja.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd