Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Prioritet u investiranju imaće jug Srbije
11.04.2006.

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je u toku posete opštini Leskovac da će jug Srbije imati prioritet u investiranju. Na sastanku u Regionalnoj privrednoj komori Leskovac, ministar Dinkić je istakao da će najveća ulaganja biti u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, i to u vodoprivredu. “Samo će u Leskovcu u završetak vodosistema Barije biti uloženo 220 miliona dinara u rešavanje problema otpadnih voda. Novac će posebno biti izdvojen i za regulisanje odvodnih kanala, što bi trebalo da spreči opasnost od poplava” izjavio je Dinkić.
U okviru plana ekonomskog razvoja od 2006. do 2011. godine Dinkić je kao neke od najvažnijih poduhvata najavio smanjenje poreza na plate, kao i oslobađanje od doprinosa za zapošljavanje mladih.

Dinkić je najavio da će dodatna vrednost koja se oporezuje biti povećana sa dva na pet miliona dinara, a da će mali poreski obveznici biti izuzeti iz sistema poreza na dodatnu vrednost.

“Prosečni društveni proizvod je oko osam odsto godišnje, ali je problem što je neravnomerno raspoređen i daleko brže raste u Beogradu nego na jugu Srbije. Namera Vlade je da prekine sa regionalnom disproporcijom i da ubuduće više ulaže u razvoj juga Srbije", rekao je Dinkić, najavljujući i investiranje u znanje i zdravstvo, kao i značajno izdvajanje za putnu infrastrukturu. Za te namene, novac će biti obezbeđen iz viška prihoda čiji je trenutni iznos milijardu evra, kredita međunarodnih institucija i fondova Evropske unije koji će moći biti korišćeni po potpisivanju ugovora o pridruživanju.

Dinkić je predsednicima opština iz dva okruga u leskovačkoj Privrednoj komori poručio da je, ako opštine hoće da daju besplatno zemljište za izgradnju i ako postoje investitori, republika spremna da napravi besplatnu infrastrukturu.

Prema Dinkićevim rečima, pokrenuta je nova linija kredita pod izuzetno povoljnim uslovima za one koji prvi put ulažu u sopstveni biznis i da će republičke institucije finansirati 100 najboljih inovacija u Srbiji.

"Proširena je lista opština koje mogu da dobiju kredite od Fonda za razvoj s kamatom od 0,5 odsto i, pored Vranja, iz ovog okruga sada su to i opštine Bosilgrad, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Trgovište i Bujanovac", izjavio je Dinkić.

Predstavnici Ministarstva finansija obišli su i muzej tekstila u Strojkovcu, MZ Vučje, muzičku školu Stanislav Binički i preduzeće JUG-PROM.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd