Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Model opštine Inđija dobar primer svim lokalnim samoupravama u Srbiji
28.03.2006.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je opština Inđija privlačenjem stranih investitora uspela da bez ičije pomoći poveća sopstvene prihode i ukazao na to da bi taj model motivacije stranih ulagača bio najbolji za celu Srbiju.

Dinkić je tokom posete Inđiji rekao da će, imajući u vidu veliki interes stranih investitora za taj vojvođanski grad, Vlada Srbije nastojati da regionalni put E 109 rekonstruiše u autoput i poveže ga sa panevropskim Koridorom 10.

On je izrazio zadovoljstvo sistemom kontrole javnih komunalnih preduzeća i javnih službi u Inđiji, koji je nazvan "sistem 48", što znači da građani mogu svih sedam dana u nedelji da dobiju obaveštenja ili reše neki od problema u funkcionisanju komunalnih i javnih službi.

Ministar je naglasio da je u Inđiju došao sa dva cilja - da vidi na koji način Vlada Srbije može da pomogne u razvoju te opštine, kao i da se upozna sa tim što je ova lokalna samouprava uradila, kako bi pozitivna iskustva iz Inđije mogla da budu primenjena i u drugim opštinama u Srbiji.

Prema njegovim rečima, funkcionisanje lokalne administracije u Inđiji je za 10 godina ispred ostalih opština u Srbiji, tako da bi ta iskustva trebalo raširiti po Republici i na taj način Srbiju što pre približiti Evropskoj uniji.

Dinkić je razgovarao sa predsednikom opštine Inđija Goranom Ješićem i prisustvovao prezentaciji kratkometražnog filma o ekonomskom razvoju ove opštine, na kojoj su bili i predsednici 18 drugih opština u Srbiji.

On je posetio i privatnu kompaniju "Plamen", koja se bavi proizvodnjom kablovskog spojnog pribora i opreme za nadzemne vodove.

Prema službenim podacima lokalne administracije, opština Inđija svoj rad finansira sa 90 odsto iz sopstvenih izvora, pri čemu se u strukturi opštinskog budžeta 42 odsto prihoda ostvaruje od stranih investicija.

U protekle dve godine Inđija je privukla približno 300 miliona evra "grinfild investicija", a u 2006. godini očekuje priliv od dodatnih 150 miliona evra.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd